16-speed, dual-format of dual-layer? Het zijn vragen die de consument die op zoek is naar een DVD-schrijver zich nu moet stellen. Medio volgend jaar komen daar nog enkele nieuwe vragen bij, zoals: "Koop ik een Blu-ray-drive voor mijn pc?"

16-speed, dual-format of dual-layer? Het zijn vragen die de consument die op zoek is naar een DVD-schrijver zich nu moet stellen. Medio volgend jaar komen daar nog enkele nieuwe vragen bij, zoals: “Koop ik een Blu-ray-drive voor mijn pc?”. Volgens de Japanse krant Nihon Keizai Shimbum zullen NEC en Sony tegen de zomer van volgend jaar klaar zijn om de volgende DVD-standaard op de pc te ondersteunen.

Wat meteen de vraag opgooit welke technologie de volgende standaard wordt. Momenteel is er een bits gevecht gaande tussen twee kampen. Aan een kant staat het Blu-ray-consortium met als roerganger Sony, aan de andere kant een kleine groep die zich verzamelde rond HD DVD. NEC is lid van het laatste kamp.

De discussie over welke van de twee zichzelf de opvolger van DVD mag noemen, ging tot op heden over huiskamergebruik. Maar de volgende DVD-standaard zal ook op de pc worden gebruikt. In het geval van Blu-ray is die overstap door Sony al gemaakt, in de vorm van een high-end opslagoplossing die technisch sterk verwant is met Blu-ray.

Het artikel in Nihon Keizai stelt dat NEC tegen de zomer van 2005 een HD DVD-drive voor desktop-pc’s zal uitbrengen. Die zal enkel de nieuwe schijfjes kunnen lezen, niet beschrijven. Sony van zijn kant mikt op de tweede helft van volgend jaar om een Blu-ray-schrijver te lanceren. Ondertussen is ook al bekend dat de PS3, gepland voor 2006, Blu-ray zal ondersteunen.