Japan staat bekend om de veelal opmerkelijke apparaten die er worden gebouwd. De meeste zijn echter nooit buiten de landsgrenzen te verkrijgen. Met deze Fragrance Personal Computer (FPC), de eerste computer die een bepaalde geur kan afscheiden, zal het wel niet anders gaan.

Het apparaat, dat werd gedemonstreerd in een elektronicamuseum in Tokyo, heeft iets weg van een verkleinde Britse brievenbus. Opvallend zijn de zes openingen, waaruit specifieke aroma´s worden geblazen.

Het apparaat werd door de Tsuji Wellness Company ontwikkeld in samenwerking met de onderzoeksafdeling van France Telecom, meldt het Japanse tijdschrift Impress. De computer stelt geuren samen op basis van een paar voorgeprogrammeerde recepten. De FPC is niet in staat om élke gewenste geur te produceren.

Op dit moment kan de geur van slechts vier gerechten worden nagebootst. Het apparaat is niet te koop en zal evenmin in productie worden genomen. De onderzoekers zien toepassingen voor geurmachines in parfumerieën of bij het volgen van kooklessen via de computer.

Pogingen om geur naar de pc te brengen, zijn niet nieuw. Vijf jaar terug kondigde het bedrijf Digiscents prototypes aan van een revolutionaire ´geurgenerator´ onder de naam iSmell. Na die aankondigingis het stil geworden rond het bedrijfje.

De website is verdwenen en een zoektocht op iSmell levert alleen oude internetverwijzingen op. En daarmee is de overheersende geur die rond deze technologie hangt, zeer toepasselijk vooral die van gebakken lucht.

External links

Tsuji Wellness School (Japans)

External links

Foto´s van de Frangrance Personal Computer (Japans)