De muziek- en filmindustrie kan opgelucht adem halen – alhoewel. Er mogen dan wel minder mensen downloaden via KaZaA, steeds meer gebruikers vinden hun weg naar eDonkey. Voor het eerst trekt dit concurrerend ruilnetwerk meer gebruikers dan KaZaA.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


De muziek- en filmindustrie kan opgelucht adem halen – alhoewel. Er mogen dan wel minder mensen downloaden via KaZaA, steeds meer gebruikers vinden hun weg naar eDonkey. Voor het eerst trekt dit concurrerend ruilnetwerk meer gebruikers dan KaZaA, zegt een firma die voor platenfirma´s een oog in het zeil houdt op P2P-netwerken. In september maakten 2,54 miljoen personen gebruik van eDonkey, tegenover 2,48 miljoen van KaZaA.

Na de ondergang van Napster groeide KaZaA uit tot het grootste P2P-netwerk ter wereld. Dankzij een gebruikersvriendelijk programma en een ruimer aanbod van – voornamelijk – illegale muziek, films en software wist KaZaA de harten van miljoenen surfers te veroveren. Dat de applicatie propvol spyware zat en dat het netwerk een broeinest van virussen was, namen ze er graag bij. Weinig verbazend prijkte KaZaA de afgelopen jaren op nummer één bij platenfirma´s en filmstudio´s. Als doelwit voor juridische acties, welteverstaan.

Sinds de Recording Industry Association of America (RIAA) vorig jaar een campagne startte waarbij KaZaA-gebruikers verantwoordelijk werden gesteld voor hun downloadgedrag, was de ster van KaZaA tanend. Steeds meer surfers gingen hun bestanden elders zoeken.

Die blijken ze te vinden bij het eDonkey-netwerk, zegt BayTSP, een firma die in opdracht van de muziekindustrie ruilnetwerken observeert. Hoofdreden van de verhuis legt BayTSP-baas Mark Ishikawa echter niet bij de juridische acties, maar wel bij de technologische stagnatie van KaZaA. “Het was gewoon een kwestie van tijd. eDonkey is een veel beter protocol voor grote bestanden”, zegt Ishikawa in een interview met CNet.

Dankzij breedband, goedkope harde schijven en dvd-branders zijn downloaders meer bereid om heel grote bestanden van het internet af te halen. Omdat muziekbestanden niet in grootte zijn toegenomen, betekent dit dat P2P-gebruikers nu eerder op zoek gaan naar films en – mogelijk – games. Bij Napster draaide alles om MP3, tegenwoordig is DivX alles wat de klok slaat.

Voor heel grote bestanden is er nog een ander ruilnetwerk zeer populair: BitTorrent. Het valt moeilijk te zeggen hoeveel gebruikers dit P2P-systeem lokt. Dankzij zijn compleet gedistribueerd karakter heeft BayTSP geen statistieken voor BitTorrent en kan het niet vaststellen hoeveel mensen er juist gebruik van maken.

External links

BayTSP