Sony heeft z’n robothond Aibo van een nieuw brein voorzien. De software-update, die MIND 2 is gedoopt, geeft de Aibo nieuwe functies om op commando filmpjes op te nemen of een ander muziekje op te zetten.

Met de nieuwe besturingssoftware presenteert Sony ook een verbeterde versie van de Aibo, de ERS-7M2. Deze hond is leverbaar vanaf november. MIND 2 leert Aibo een paar nieuwe en interessante trucjes: zo kan hij meer stemmen herkennen en op gesproken commando uw afspraken van die dag voorlezen, internetradiostations selecteren of MP3’s afspelen.

U kunt de hond het cd-hoesje voorhouden, waarna de muziek begint te spelen. Die moet natuurlijk wel zijn omgezet in digitale bestanden. De vraag dringt zich op of, wanneer u toch al met de cd in uw handen staat, het niet erg lui is om niet even zélf naar de cd-speler te lopen…

Sensoren op de rug, de kop en onder de kin worden gebruikt om de Aibo dingen te leren. Een tik op de rug staat bijvoorbeeld gelijk aan ‘stout’ en de Aibo zal dat gedrag dan minder vertonen. Een aai of kriebel onder de kin wordt geassocieerd met goed gedrag.

De Aibo ERS-7M2 kan net als z’n voorgangers zelf het laadstation opzoeken als de batterij leeg raakt. Verder kan hij – wanneer de Aibo is uitgerust met de optionele draadloze netwerkkaart – binnengekomen e-mails voorlezen. De Aibo kan ook in de hoek van de kamer zitten en alle bewegingen in een filmpje opslaan.

De verkoop van de Aibo is – mede door de stevige prijs – bescheiden. Als pre-order kost de ERS-7M2 in de SonyStyle-webwinkel net geen 2.000 euro. Volgens eigen zeggen heeft Sony sinds de introductie in 1999 wereldwijd zo’n 100.000 Aibo’s verkocht.

De piek van de verkoop lag in 2000; sindsdien hebben economische tegenwind en weinig interessante nieuwe modellen de interesse in Aibo doen afnemen.

Naast prestige levert de Aibo (Japans voor ‘vriendje’) Sony echter een hoop informatie op over de mogelijkheden van robotica. De verwachting is dat robots, zeker in een sterk vergrijzend Japan, steeds vaker in gewone huishoudens zullen opduiken.

External links

AIBO Europe