Het straatrumoer in Nederland deze week krijgt een online vervolgstuk. Sinds begin deze week zijn enkele grote overheidssites door een Denial-of-Service-aanval getroffen en onbereikbaar geworden. Ook het e-mailverkeer naar de domeinen kabinet.nl, nederland.nl, overheid.nl en regering.nl is verstoord.

Met de aanval zeggen de hackers te willen protesteren tegen het Nederlands kabinetsbeleid. De hackactie is geen alleenstaand feit; deze week zijn er in Nederland verschillende betogingen en manifestaties tegen voorgestelde besparingen in het Nederlandse sociale zekerheidsstelsel.

Volgens ingewijden willen de hackers geen schade aanrichten, maar alleen voorkomen dat de websites de aankomende paar dagen te bereiken zijn. Hiermee willen ze virtueel protesteren tegen de plannen van het kabinet. De groep hackers zou speciaal voor deze gelegenheid bij elkaar zijn gekomen, waarbij de harde kern behoort tot de hackgroep 0x1fe.

Bij een Denial-of-Service-aanval worden webservers bestookt met oproepen waardoor deze uiteindelijk bezwijken en onbereikbaar worden voor legitieme bezoekers. Alle verkeer wordt onmogelijk, incluis e-mail. Dit heeft onder meer tot gevolg dat de e-mailadressen van ministers die eindigen op @regering.nl niet meer werken.

De hackgroep zelf laat in een verklaring weten niets te maken te hebben met de aanval. “Natuurlijk hebben we niets te maken met deze aanval, we denken dat het personen uit ons IRC-chatkanaal zijn die hier iets mee te maken hebben. Misschien denken ze dat ze tot onze groep behoren en gebruiken ze daarom onze naam.”

Volgens de hackgroep is een dergelijke aanval niet moeilijk op te zetten. Met een aantal vrij verkrijgbare programma’s en voldoende aanvallende systemen kan de klus al geklaar dworden.

External links

Kabinet.nl