Het Londense internetknooppunt LINX is het drukste ter wereld. Dat blijkt uit cijfers die de organisatie heeft vrijgegeven. Momenteel verstouwt LINX ongeveer 55 Gbps aan data. Dat is ongeveer 6,4 GB/s – anderhalve dvd per keer. Daarmee is de London Internet eXchange de snelste internethub van onze planeet.

Het LINX-dataverkeer bestaat uit websites, downloads, zakenverkeer en e-mails. Er verbinden 150 internetaanbieders via LINX en daaronder bevinden zich ook ‘megasites’ als BBC Online. Verder biedt LINX connectiviteit binnen Engeland, het Europese vasteland, de Verenigde Staten, Azië en Afrika.

Dat verklaart de hoge cijfers. De non-profit organisatie LINX werd tien jaar geleden opgericht door vijf Engelse internetaanbieders. Breedband neemt in Engeland een grote vlucht nu de vijf miljoenste breedbandaansluiting is opgeleverd.

LINX merkt op dat in bepaalde, zogenaamde colocation plaatsen (waar internetaanbieders onderdelen van hun netwerk onderbrengen) het dataverkeer hoger kan zijn dan 55 Gbps. De verkeersstroom waarmee LINX een nieuw record behaalde, is echter de grootste die door één organisatie wordt beheerd.

External links

LINX