Een afdeling van Amazon is begonnen met een eigen zoekmachine. Al is het woord ‘eigen’ niet helemaal op zijn plaats, want de antwoorden zijn deels afkomstig van de tekst- en beeldzoekmachines van Google en – wat dacht je? – de Amazon-webwinkel. Na de trend om alles zo sober te houden, betekent A9 de terugkeer van de zoekmachines die geaggregeerde resultaten voorleggen?

Amazons zoekpagina, te vinden op A9.com, is al sinds april in test maar wordt binnenkort formeel voorgesteld. De pagina zelf is uitermate sober, wat moeilijk anders kan na het succes van Google. De gegroepeerde antwoorden daarentegen, komen zeer druk over. Dat komt voornamelijk omdat tegelijkertijd zowel links als de resultaten van een beeldzoekmachine op het scherm worden getoond.

Door surfers meer functionaliteit te bieden, hoopt A9 een aantrekkelijk alternatief te worden voor gevestigde namen zoals Google, Yahoo! en Altavista. Het gaat dan onder meer om extra zoekmachines die ingeschakeld worden via icoontjes aan de rechterkant van het scherm. Zo wordt het met een druk op een knop mogelijk om de zoekterm naar de Internet Movie Database, de GuruNet-encyclopedie of Amazon.com te sturen.

Daarnaast zijn er nog extra snufjes, maar die vragen dat een surfer inlogt met zijn Amazon.com-gegevens en/of een toolbar installeert. Van de opties die je dan verkrijgt, zijn sommige eerder cosmetisch (zoals skins), maar er zijn ook handige bij. Zo kun je een dagboek maken met links die tijdens het zoeken interessant lijken. Ook handig is dat er dan “New” verschijnt voor zoekresultaten die je nog niet eerder zag.

Veel van de extra opties vereisen de toolbar. Die biedt allerlei voordelen, zoals extra informatie over een bezochte website en een pop-up blokkeerder, maar werkt voorlopig enkel voor Internet Explorer. De makers zeggen echter te werken aan een toolbaar die met andere browsermerken kan samenwerken. Voorlopig is het nog onduidelijk of A9.com geïntegreerd wordt in de Amazon.com-winkel.

External links

A9