Microsoft heeft momenteel een proef lopen op de pagina’s van het Download Center. Uit alle bezoekers pikt Microsoft er 20.000 lukraak uit om hen te vragen hun software op authenticiteit te mogen testen. De test is geheel vrijblijvend en zwartgebruikers worden niet gestraft. Voorlopig toch niet.

Via het Download Center kunnen gebruikers van Microsoft-software nieuwe versies, upgrades of nieuwe stuurprogramma’s afhalen. Momenteel gebruikt het softwarebedrijf de pagina’s in een onderzoek naar piraatversies van haar software. Vrijwillige deelnemers downloaden een ActiveX-component die kan nagaan of de Microsoft-software op de computer wel over een geldige licentie beschikt.

De proef is een voorzichtige poging van Microsoft om een nieuwe licentiedetector te testen. “We moeten de infrastructuur eerst uitproberen”, aldus David Lazer, een directielid van het bedrijf. “We willen er zeker van zijn dat ons oordeel over een licentie correct is en dat alle gebruikers een positieve indruk van het systeem hebben.” Microsoft wil 20.000 proefpersonen de test laten uitvoeren. Maandelijks lokt het Download Center volgens het bedrijf tot 30 miljoen gebruikers, maar Microsoft schat dat de proef zes weken tot zelfs drie maanden kan duren, al naargelang hoe bereidwillig de gebruikers zijn.

In de eerste plaats probeert Microsoft hiermee de consumenten te bereiken die ter goeder trouw een softwarelicentie aanschaften, maar die eraan twijfelen of ze wel echt is. “We weten dat 23 procent van de Amerikaanse consumenten piraatversies gebruiken. Een aanzienlijk deel daarvan dacht dat ze een echte versie kochten, maar werden in feite bedrogen”. Wie geen geldige licentie heeft, wordt dan ook aangespoord om contact op te nemen met de verkoper van de computer of van het illegale softwarepakket.

Verder heeft de test geen gevolgen voor piraten: zij kunnen nog steeds alle upgrades van het Download Center afhalen. Ook de WindowsUpdate-website is voor hen nog altijd toegankelijk, maar daar komt wellicht ooit verandering in. Het concept heet dan ook niet voor niets “Windows Genuine Advantage”. Afhankelijk van de reacties van klanten kan de test in de toekomst verplicht worden op de Microsoft downloadpagina’s.

Met een bijdrage van Ina Fried (CNet)