Door het vastklampen aan het weinig gebruikte ATRAC3-bestandsformaat lijkt Sony’s iPod-kloon een doodgeboren kind. Maar binnen het bedrijf wordt er overwogen om de NW-HD1 toch MP3’s te laten afspelen. Voor zijn Connect-muziekwinkel blijft Sony vasthouden aan de eigen technologie.

De NW-HD1 leek bij zijn aankondiging een beloftevolle uitdager voor de Apple iPod. Het toestel is immers kleiner, lichter en heeft een batterij die bijna twee keer zo lang meegaat. Maar toen bleek Sony’s iPod-killer niet in staat om MP3-bestanden af te spelen. Nochtans is MP3 met ruime voorsprong het populairste bestandsformaat voor audio.

De kritiek was bijzonder groot op het feit dat gebruikers eerst met (meegeleverde) software hun MP3-collectie moesten omzetten naar het ATRAC-formaat. Voor Sony was die beslissing niet zo onlogisch. Het bedrijf wou niet beschuldigd worden van het aanmoedigen van piraterij en dacht daarbij specifiek aan de eigen Sony Music-afdeling.

Momenteel zijn bij Sony enkel de draagbare spelers die hun muziek afspelen van cd bruikbaar om MP3’s te beluisteren. Een versoepeling van het pro-ATRAC-standpunt is echter in de maak, verklapte een bron binnen het bedrijf aan onze collega’s van ZDNet Frankrijk. Een formele beslissing zou vallen in oktober.

Wellicht zou de toenadering naar MP3 niet gelden voor de online muziekwinkel van Sony (Connect). De hoofdreden hiervoor is dat MP3-bestanden niet beveiligd kunnen worden, wat een vereiste is van de muziekindustrie. Dat internetwinkels opteren voor een meer gesloten formaat, is trouwens vrij gewoon: Apple verkoopt in iTMS beveiligde AAC-bestanden, terwijl MSN Windows Media-bestanden met DRM aanbiedt. Sony Connect, dat tegen het einde van het jaar ook in de Benelux verkrijgbaar zal zijn en dan voor inheemse artiesten Nederlandse pagina’s zal opdienen, opteert uiteraard voor ATRAC.

Met een bijdrage van Christophe Guillemin en Pierre Labousset, ZDNet Frankrijk.
Sony