EdgeDeflector

EdgeDeflector installeren op Windows 10 en 11 is helaas niet meer mogelijk. Sterker nog, Edge zal altijd blijven opduiken. Hoe komt dat?

Microsoft heeft in een recente update de mogelijkheid om EdgeDeflector te installeren geblokkeerd. Aan de andere kant heeft het dan weer een nieuwe feature klaarstaan waarbij gebruikers gemakkelijk met één knop hun standaardbrowser kunnen aanduiden voor verschillende protocollen tegelijk. Uit een nieuwe changelog blijkt nu dat Windows 10 en 11 Edge voor bepaalde protocollen zullen blijven gebruiken, ook al wil de gebruiker in kwestie dat niet.

Edge verplichten

Zo zullen er altijd bepaalde acties binnenin Windows 10 en Windows 11 zijn waarvoor Microsoft Edge gaat inzetten, ook al heb jij Firefox, Chrome of eender welke andere browser als default ingesteld. Het techbedrijf werkt nu aan deze verandering die binnenkort zal uitgerold worden.

Waarom doet Microsoft dit?

Naar eigen zeggen wil het bedrijf zijn gebruikers de beste en meest veilige opties kunnen bieden. Applicaties zoals EdgeDeflector maken volgens hen misbruik van de protocollen en onderscheppen die. In het geval van EdgeDeflector kan dat geen kwaad, maar Microsoft vreest dat ook kwaadwillige ontwikkelaars hiermee aan de slag zullen gaan om protocollen op te pikken en je dan naar kwaadaardige websites door te sturen. Een kwestie van veiligheid dus.

Nog volgens Microsoft kan het bedrijf op deze manier dus garanderen dat gebruikers de beste ervaring krijgen op hun besturingssysteem. Je kan voor de meest protocollen een eigen webbrowser aanduiden, maar voor een reeks andere gewoon niet. Wie bijvoorbeeld vanuit het nieuws-, interesses- en weerwidget doorklikt, zal altijd via Edge doorgelinkt worden.

Intussen zijn er wel al alternatieven voor EdgeDeflector opgedoken, maar die moeten eerst nog degelijk getest worden.