Microsoft photos
Bron: www.windowscentral.com

Microsoft transformeert Foto’s op Windows 10. De toepassing krijgt enkele slimme functies die het organiseren en doorzoeken van afbeeldingen verbetert. Met behulp van kunstmatige intelligentie categoriseert het programma foto’s op kleur, datum, gezichten, objecten en andere factoren. Die beeldherkenning maakt dat je foto’s ook via termen zal kunnen opvragen met een zoekfunctie, net als bij Google Foto’s.

Intelligente zoekfunctie

Het bedrijf stelt de vernieuwde app momenteel beschikbaar aan testers in het Windows Insider-programma. Wanneer je de update binnenhaalt en het programma start begint het automatisch met het indexeren van de afbeeldingen op je computer of Windows-smartphone. Dat indexeren gaat vrij snel en vraagt ongeveer 1 seconde per foto, wat erop kan wijzen dat het proces lokaal gebeurt en niet in de cloud zoals bij Google Foto’s.

Microsoft photos
Bron: www.windowscentral.com

Eens alle afbeeldingen gescand en gecategoriseerd zijn door de AI kan je je voordeel doen met de nieuwe intelligente zoekfunctie. Wanneer je algemene termen zoals ‘kat’ of ‘eten’ intikt, toont het programma je alle foto’s van slinkse viervoeters of foodfies die het kan vinden in je collectie. Die slimme functie was al beschikbaar op OneDrive, Microsoft brengt ze nu lokaal naar zijn foto-app.

Wettelijke beperkingen

Het valt te betwijfelen of de update voor Foto’s in Europa volledig beschikbaar zal zijn. Naar alle waarschijnlijkheid zal Microsoft de automatisch herkenning van gezichten uitschakelen in onze regio, net zoals Google dat deed met Google Foto’s. Het categoriseren van gezichten zonder toestemming is immers in strijd met de Europese privacywetgeving. De officiële uitrol van de update maakt deel uit van de Fall Creators Update, die voor september gepland staat. Microsoft heeft ook aangekondigd dat het de app op Android en iOS zal lanceren in de loop van dit jaar.