Een hardwareprobleem maakt dat hybride laptops met een Intel Atomprocessor uit 2012 tot 2014 de laatste Windowsupdate niet meer kunnen installeren. Niet alleen houdt dit gebruikers tegen om van de nieuwste functies te genieten, op termijn kunnen ze zo ook sneller hun toegang tot veiligheidsupdates verliezen.

Knelpunt

Het gaat om de eerste generatie van twee-in-eentoestellen. Wie als early adaptor vier jaar geleden investeerde in de vernieuwende vormfactor en vervolgens later de toestellen de overstap liet maken van Windows 8 naar Windows 10, zit nu met een probleem.

Tot en met de verjaardagsupdate was er geen vuiltje aan de lucht, maar wie de Creators update probeert binnen te halen, stuit op een verwarrende foutmelding. “Windows 10 is niet langer ondersteund op deze pc. Verwijder deze app nu omdat deze niet compatibel is met Windows 10.” De laatste zin slaat op niets, aangezien er geen probleem met een bepaalde app is. Het knelpunt zit bij de processor, specifiek bij de Intel Atom Clover Trail CPU’s die te vinden zijn in deze hybride laptops van vijf à vier jaar geleden.

Microsoft zelf heeft het probleem nog niet aangehaald, maar op de website van fabrikant Acer valt te lezen dat de Atom Z2760, Z2520, Z2560 en Z2580 niet meer ondersteund worden voor de Creators update. “Microsoft is met ons aan het werken om compatibele drivers te voorzien om deze incompatibiliteit op te lossen,” verklaart Acer.

Windows-as-a-service

Een oplossing is nodig, want in theorie zullen de laptops begin 2018 afgesneden worden van de volledige ondersteuning voor Windows 10. Dat is een gevolg van het Windows-as-a-service model. Een van de beleidsvoorwaarden is dat “elke Windows 10 feature update zal ondersteund worden met kwaliteitsupdates [veiligheids- en stabiliteitspatches] voor 18 maanden vanaf de dag van lancering.” Voor de hybride toestellen met de verjaardagsupdate van augustus 2016 zal het einde van de ondersteuning in februari 2018 eraan komen.

De situatie zal meer dan één persoon de wenkbrauwen doen fronsen. Microsoft heeft er immers alles aan gedaan om zoveel mogelijk gebruikers te overtuigen om de (gratis) upgrade te maken naar Windows 10, tot op het punt dat sommige pc’s met een ouder besturingssysteem zelfs het gevaar liepen hun ondersteuning versneld te verliezen. Dat vrij recente computers die de overstap hebben gemaakt naar Windows 10 opeens ook geconfronteerd worden met een einde verhaal voor veiligheidsupdates, geeft het vertrouwen in Microsofts updatesbeloftes een knauw.