Ruimtetuig Juno heeft zijn allereerste foto’s doorgestuurd van de befaamde rode plek op planeet Jupiter. In een dichte baan om de planeet heeft het zijn allereerste foto’s gedeeld met de wereld. Letterlijk, want NASA stelt de ruwe beelden beschikbaar in hoge resolutie zodat iedereen zich wetenschapper kan wanen.
Mysterieuze cycloon
De rode vlek is een mysterieuze cycloon die in diameter ongeveer twee keer zo groot is als de aarde. Juno heeft met deze foto’s het meest duidelijke beeld van de storm vastgelegd tot nu toe. Juno draait al meer dan een jaar in een baan rond Jupiter om de planeet grondiger te bestuderen op vlak van oppervlakte, atmosfeer en magnetosfeer.
De elliptische baan rond Jupiter zorgt ervoor dat het elke 53 dagen heel dicht tegen de oppervlakte is, en op 10 juli is het de zevende keer dat Juno zo dichtbij kan komen. Het is echter de eerste keer dat we de beelden van de storm, de rode stip, zo detailrijk kunnen zien.
Om je een idee te geven: de foto’s zijn genomen op een afstand van 8.000 kilometer boven de grond van Jupiter.
Spot spotted! #JunoCam raw images from my #Jupiter #GreatRedSpot flyby are available now. Download, process + share https://t.co/zx6fcc7Fzu pic.twitter.com/NJafDJVVW6
— NASA's Juno Mission (@NASAJuno) July 12, 2017
Iedereen wetenschapper
[related_article id=”214914″]
Normaal gezien kiezen de wetenschappers welke beelden aan het brede publiek worden getoond, maar met Juno is dat anders. Hier wil de NASA het publiek betrekken bij ruimteontdekkingen die de ‘JunoCam’ vastlegt.
De hoge resolutiebeelden zijn beschikbaar voor iedereen om te verwerken. Zo kan je verschillende technieken gebruiken zoals het contrast veranderen, kleuren versterken of croppen op bepaalde plaatsen. Een kijkje op Twitter met de hashtag #junocam laat alvast zien dat iedereen blij is met het publieke cadeau van NASA en ermee aan de slag gaat.