Android 7.1 Nougat bevat een paniekfunctie, zo heeft XDA Developers ontdekt. De functie, die standaard uitstaat, detecteert wanneer je in paniek meermaals op de terugknop tikt, wanneer je app bijvoorbeeld blijft hangen. Android zal je automatisch weer naar het homescherm brengen, van waaruit je de app eventueel kan verwijderen.

Bescherming

Google heeft nog geen woord gerept over de nieuwe functie die door XDA Developers in de broncode werd ontdekt. Vermoedelijk wil het bedrijf van de feature geen groot nieuws maken, om cybercriminelen te slim af te zijn. De paniekfunctie helpt je immers niet alleen bij slechtwerkende applicaties, maar beschermt je ook tegen kwaadaardige programma’s.

Stel dat je in een onoplettende bui een app hebt gedownload die malware bevat. Vanaf het moment dat je deze app opent, zal hij zijn payload op je toestel installeren en merk je waarschijnlijk dat er iets mis is. Je probeert de malware een halt toe te roepen door terug te keren naar je homescherm, maar met behulp van bijvoorbeeld de toegankelijkheidsdienst van Android zorgt de app ervoor dat toetsevents niet worden gedetecteerd.

In paniek tik je meerdere malen snel na elkaar op de terugknop van je smartphone. Dat is het moment waarop de paniekfunctie van Google in actie schiet. Wanneer je minstens vier keer op de terugknop binnen de 300 milliseconden hebt getikt, brengt het besturingssysteem je naar de veilige omgeving van het homescherm. Hier kan je de malware weer van je toestel afhalen.

Voorkomen

Uiteraard is het beter dat je voorkomt dat je smartphone besmet wordt door geen verdachte apps te installeren. Gratis versies van betalende programma’s zijn een mooi voorbeeld van applicaties die je beter met rust laat. Wie zich toch laat verleiden en één van deze programma’s installeert, kan voortaan op de paniekfunctie van Google rekenen.