Deze herfst viert Apple de tiende verjaardag van de iPhone met een nieuw toestel. De smartphone zou erg veel nieuwe functies bevatten, waaronder gezichtsherkenning. Er wordt al langer gefluisterd dat Apple de klassieke home-knop met vingerafdrukscanner gedag zegt. Gezichtsherkenning zou deze leemte kunnen opvullen.

Componenten

Apple focust zich al enige tijd op 3D-camera’s. Het bedrijf zou een voorraad van de componenten aanleggen  en kocht in 2013 het 3D-sensorbedrijf PrimeSense op. Deze 3D-attributen kunnen gebruikt worden voor augmented reality, waarvoor Apple tijdens WWDC een ARKit lanceerde. 3D-sensoren kan je echter eveneens gebruiken voor gezichtsherkenning.

Bovendien zijn er al enige tijd geruchten dat Apple investeert in infraroodcamera’s voor zijn iPhone. Deze sensoren zouden een belangrijk probleem dat gezichtsherkenning momenteel heeft, kunnen oplossen: de technologie werkt niet goed bij weinig licht. Infraroodcamera’s kunnen onze gezichtskenmerken ook bij weinig licht detecteren, waardoor de functie te allen tijde zal werken.

Razendsnel

Bloomberg Technology sprak met insiders over de nieuwe iPhone en zij bevestigen dat het bedrijf werkt aan gezichtsherkenning. De functie zou je gezicht binnen een paar honderdsten van een milliseconde herkennen en is veiliger dan Touch ID. De camera’s verzamelen immers meer datapunten dan een vingerafdruksensor. Bovendien werkt de gezichtsherkenningsfunctie ook wanneer je iPhone op tafel ligt. In tegenstelling tot bij andere smartphones hoef je het toestel niet dicht bij je gezicht te houden om deze te ontgrendelen.

Nieuwigheden

Ondanks het feit dat Apple al enkele jaren aan een gezichtsherkenningsfunctie lijkt te werken, kan het zijn dat het bedrijf de functie nog niet klaar genoeg acht voor in zijn iPhone. Apple wil van de verjaardags-iPhone een succes maken en wil daarom alle functies tot in de puntjes correct laten werken. De gezichtsherkenningsfunctie, die nauw samenwerkt met onder andere Apple Pay, komt pas op de iPhone wanneer deze volledig correct functioneert.

Wel wordt de iPhone van dit jaar sowieso speciaal om de verjaardag van het toestel te vieren. Behalve gezichtsherkenning zou Apple de iPhone bijna volledig uit een scherm laten bestaan, gaat de vingerafdrukscanner weg en krijgt het toestel een aparte chip voor artificiële intelligentie, die de neural engine wordt genoemd. Ook wanneer je nog even moet wachten op gezichtsherkenning, zal de iPhone voldoende nieuwe snufjes bevatten.