Wat is een systeemcamera? En hoe onderscheidt dit type camera zich van de compactcamera en spiegelreflex?

Velen hebben waarschijnlijk wel van het woord gehoord, maar weten niet exact te duiden wat deze camera nu exact inhoudt. Welnu, met systeemcamera wordt een digitale camera bedoeld met lenzen die verwisselbaar zijn. Bijzonder aan de systeemcamera is dat deze niet is voorzien van een spiegel die doorgaans voor het zoeker systeem staat. Een voordeel van deze camera tegenover bijvoorbeeld compactcamera’s, is dat deze een grotere sensor hebben. Dit is uiteraard een voordeel. De camera’s waren een tijd terug nog niet heel populair, maar sinds 2008 toen grote cameramerken ze ook gingen produceren zijn ze veel populairder geworden.

Kenmerken

Een belangrijke eigenschap dat deze camera met zich meedraagt is het feit dat deze gemakkelijk van objectieven kan wisselen. Hierdoor kun je het zoombereik altijd veranderen en zit je niet vast aan één specifieke. Dit biedt veel meer mogelijkheden wat betreft het soort foto’s dat je kunt schieten in vergelijking met camera’s die die dit niet hebben. Een andere belangrijke eigenschap is de grote sensor. Met een grotere sensor heb je een veel betere beeldkwaliteit dan met een kleine sensor. Daarnaast kun je er ook veel artistiekere foto’s mee maken, omdat je met de camera gebruik kunt maken van scherptediepte. Voornamelijk wordt de CMOS-sensor gebruikt bij dit soort camera. Dit zijn kwalitatief goede sensoren die hun status op de markt van de fotografie inmiddels wel hebben bewezen. Ze zijn in veel verschillende merken verkrijgbaar, met ook allerlei verschillen afmetingen. Ook verschillende afmetingen betreft de grote van de sensoren.

Ideaal voor professionele actiefoto’s

Bij bijvoorbeeld cameratools is het mogelijk om dit type camera aan te schaffen. Een voordeel is dat de camera ideaal is om actiefoto’s mee te schieten. Dit aangezien de camera relatief klein is, maar toch ook een scherpe kwaliteit met zich meebrengt. Dit is extreem handig voor actiefoto’s, omdat je dan flexibel bent en je ideaal kan aanpassen aan de actie die op een dergelijk moment plaatsvindt. Bovendien kun je gemakkelijk het zoombereik aanpassen, zodat je altijd een goede duidelijke foto van dichtbij kunt maken. Het is kortom ideaal om actiefoto’s te schieten.