samsung

Samsung heeft in de eerste drie maanden van 2017 beduidend meer winst gehaald in vergelijking met de vorige vier jaar. Dit blijkt uit de eerste schattingen van de Zuid-Koreaanse elektronicareus. Daar zorgde vooral de sterke verkoop van chips en schermen voor.

Opgeknapt na Note 7-debacle

De operationele winst, oftewel de netto-omzet verminderd met de gemaakte kosten, steeg in het eerste kwartaal van 2017 met bijna 50 procent tot 9,9 biljoen Koreaanse won. Dat is omgerekend zo’n 8,2 miljard euro.  Bijna evenaart het daarmee het recordbedrag van het derde kwartaal van 2013. De omzet van Samsung steeg in de laatste drie maanden naar zo’n 50 biljoen won, of omgerekend ongeveer 41 miljard euro.

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern herstelt duidelijk van het vierde kwartaal in 2016, waar het lage cijfers haalde omwille van het fiasco met het Note 7-vlaggenschip. Ook liggen de cijfers een stuk hoger dan het voorgaande jaar. Toen werd er een operationele winst geboekt van 6,68 biljoen won.

Record in tweede kwartaal?

Volgens Lee Min-hee, analist bij Heungkuk Securities, zorgt vooral de verkoop van chips en schermen voor de sterke resultaten. Zo heeft Apple zeventig miljoen buigbare OLED-schermen besteld van Samsung voor zijn iPhone 8. Ook de verkoop van budgetsmartphones gaf een stevige oppepper voor hun mobiele divisie.

Investeerders en analisten verwachten dat Samsung het record van 2013 zal verbreken in het volgende kwartaal. Dan komt de Galaxy S8-smartphone op de markt, het eerste vlaggenschip na de flop Note 7.