Nokia

In 2017 zullen opnieuw Nokia-smartphones op de markt verschijnen. Dat laat Nokia weten aan zijn investeerders. De komende twee jaar wil het ooit toonaangevende gsmbedrijf eveneens inzetten op virtual reality en ‘digital health’. In tegenstelling tot wat velen denken, gaat het al die plannen niet zelf uitvoeren, maar vertrouwt het op externe fabrikanten.

Sinds Nokia werd overgenomen door Microsoft werd geen enkel product meer gemaakt door Nokia zelf. Het bedrijf gaat vandaag door het leven als Nokia Technologies: een firma die instaat voor de licentiëring van merknamen en de nalatenschap van de vele patenten en technologieën bewaakt.

Licenties

[related_article id=”176445″]De smartphones – het worden er hoogstwaarschijnlijk drie, allen op basis van Android – worden bijvoorbeeld ontwikkeld en verkocht door het Finse HMD en gefabriceerd door het Taiwanese Foxconn. HMD kocht het recht om de merknaam Nokia te mogen voeren en gebruik te maken van enkele patenten die in het bezit zijn van Nokia. De toestellen die op de markt verschijnen zijn dus niet ‘the real deal’.

HMD moet overigens zwaar investeren om de merknaam te mogen voeren. Zo heeft het zich toegelegd op een investering in marketing van 500 miljoen euro voor de komende drie jaar.

Digitale gezondheid en VR

Ook op vlak van virtual reality wil Nokia de komende jaren groeien. Dit jaar lanceerde het merk de OZO VR camera. Daar wil het volgend jaar verder op inzetten en in 2018 mogen iets verwachten onder licentie, misschien een VR-bril die Nokia laat maken onder licentie?

Eveneens dit jaar nam Nokia Withings over, een fabrikant van fitnesstrackers en andere toestellen die je gezondheid digitaal opmeetbaar maken – zoals een slimme weegschaal. In de toekomst moet dat bedrijf een belangrijk onderdeel worden in de winstcijfers van Nokia. Voornamelijk in 2018 moet de aankoop van Withings beginnen renderen met patiëntbegeleiding op afstand. 2017 is op dat vlak slechts een overgangsjaar.