snelle wifi

De Wi-Fi Alliance is begonnen met het certificeren van smartphones, laptops, routers en andere toestellen die gebruik maken van de nieuwe supersnelle wifistandaard WiGig. Deze standaard kan in theorie snelheden halen van maar liefst 8 Gbps, wat bijna dubbel zo snel is als het bestaande 802.11ac (4,5 Gbps).

WiGig is onderdeel van de wifistandaard 802.11ad en werkt slechts over een korte afstand van zo’n tien meter. De Wi-Fi Alliance aanziet het protocol dan ook als een kameroplossing. Eenmaal je je in een andere kamer begeeft met je toestel zullen de snelheden aanzienlijk lager zijn.

[related_article id=”186649″]

Ondanks deze grote beperking heeft WiGig belangrijke toepassingsmogelijkheden, waaronder virtual reality. Momenteel moet je VR-bril aan je pc verbonden worden met irritante kabels, aangezien draadloze standaarden simpelweg niet snel genoeg zijn. WiGig biedt echter de mogelijkheid om VR-brillen draadloos met je pc te verbinden. De hoge snelheden van de standaard kunnen eveneens ingezet worden voor augmented reality en 4K-video’s.

Verder kan de technologie ook gebruikt worden door internetproviders. WiGig is immers snel genoeg om huizen met het internet te verbinden zonder dat hiervoor kabels van de straat naar gebouwen gelegd moeten worden. Ook in sportstadia en andere grote gebouwen kan het protocol soelaas bieden.

WiGig is niet volledig nieuw. Er zijn momenteel al toestellen op de markt die de standaard ondersteunen. Door de lancering van het certificeringsprogramma van de Wi-Fi Alliance zal de uitrol van 802.11ad echter daadwerkelijk van start kunnen gaan. De Wi-Fi Alliance verwacht dat de eerste gecertificeerde WiGig-toestellen volgend jaar op de markt zullen komen.