Het jaar is nog niet om maar het ziet er naar uit dat ongeveer 33 procent van de verkochte laptops in 2016 uitgerust waren met een SSD. In 2018 zouden 56 procent van de verkochte toestellen uitgerust zijn met een SSD. Dat voorspelt analysebedrijf TrendForce.

Vandaag zijn veel goedkope laptops nog steeds uitgerust met een klassieke harde schijf. Toestellen met HDD’s bieden meer opslagruimte aan een lager prijskaartje en dat spreekt mensen aan. Zeker minder technologisch ingestelde consumenten staren zich nog blind op de opslagcapaciteit en gaan zo voorbij aan de voordelen die een SSD biedt.

ssd

HDD’s zijn traag en relatief fragiel. Hun enige voordeel is de prijs, maar als systeemschijf zijn ze eigenlijk voorbijgestreefd. Nu de prijs van SSD’s zakt steken meer en meer fabrikanten de dingen ook in goedkopere laptops.

Wij hopen persoonlijk dat het niet tot in 2018 zal duren alvorens laptops met SSD’s in de meerderheid zijn. Zeker bij goedkope toestellen is het snelle alternatief voor een harde schijf essentieel. De overgang van HDD naar SSD is in ieder geval onvermijdelijk: de vlotte werking die consumenten van nieuwe toestellen verwachten is simpelweg niet te bereiken met een klassieke harde schijf.

De HDD heeft echter wel een rol te vervullen. Als goedkoop opslagmedium blijven de dingen uitermate geschikt voor datacenters, NASsen of zelfs als extra opslagschijf in een laptop of desktop. De dagen dat Windows op een HDD draait, komen echter stilaan aan hun een einde.