Het was een stoutmoedig statement, een jaar geleden: Microsoft stelde dat binnen drie jaar tijd Windows 10 meer dan 1 miljard gebruikers zou verzamelen. Afgelopen weekend liet het bedrijf het eigen opgelegde streefdoel los, wegens onhaalbaar binnen de tijdsperiode. Daar kwam ZDNet achter toen het Windows Vice-president Yusuf Mehdi om een verklaring vroeg, nadat het zelf had uitgerekend dat de cijfers moeilijk te bereiken zouden zijn. Mehdi stelde het volgende: "We zijn blij met de vooruitgang tot nu toe, maar vanwege het herfocussen van onze telefoon-hardware afdeling zal het langer duren dan midden 2018 voor ons om ons doel van 1 miljard actieve toestellen per maand te halen."

Boosdoener: Windows Phone

Het was topman Terry Myerson die de oorspronkelijke doelstelling wereldkundig maakte tijdens Build 2015. Hij stelde indertijd dat die 1 miljard allerlei toestellen zouden omvatten: desktops, laptops, tablets, smartphones, Xbox-consoles, conferentiesystemen, de Hololens en diverse IoT-toepassingen. Maar het grootste aandeel van die 1 miljard zou toch uit de gangbare toestellen bestaan: pc's, tablets en ook smartphones.

Het is die laatste groep die roet in het eten heeft gegooid. In 2016 is de verkoop van Windows Phones drastisch naar omlaag gegaan en het bedrijf gaat op korte termijn geen grote maatregelen nemen om die cijfers terug op te trekken. Hierdoor moet Microsoft de voorspelde vooruitgang bijstellen en de 1 miljard-grens naar achteren schuiven. Op dit moment staat Windows 10 op zo'n 350 miljoen machines, aldus Microsoft. Nu het einde van de gratis upgrade in zicht komt, kan er nog een piek in de groei komen. Op 29 juli verloopt het aanbod. Het bedrijf gaat gebruikers van Windows 7 en 8.1 daar op attent maken met een pop-up waar je niet naast kan kijken.