Vorige week liet oude piraat Napster weer van zich horen, gereïncarneerd als legale streamingdienst. BitTorrent probeert nu iets gelijkaardigs te doen met de lancering van BitTorrent Now, een platform dat je muziek of video’s op een legitieme manier laat bekijken en beluisteren. Apps voor iOS, Android en Apple TV zullen op korte termijn beschikbaar zijn.

Van bundel naar nu

De organisatie die het BitTorrent-protocol onderhoudt, gemakkelijksheidshalve ook BitTorrent genoemd, wil al langer af van de kwalijke reputatie van de torrent-technologie. De voorbije jaren heeft het diverse projecten en programma’s gelanceerd die het in een beter daglicht moeten stellen, waaronder bijvoorbeeld een eigen browser.

BitTorrent Now is gegroeid uit het distributieplatform BitTorrent Bundle, dat zich positioneerde als een downloaddienst waarop onafhankelijke artiesten te vinden waren. Bundle was in het begin helemaal gratis te gebruiken, later kwam er ook een betaalmuur om bepaalde content te downloaden. Het platform vaart nu onder de vlag van BitTorrent Now, met de toevoeging van de mogelijkheid tot streaming en de introductie van de mobiele apps. De streaming is niet gratis, gebruikers krijgen reclamefilmpjes voorgeschoteld.

BitTorrent zonder torrents

Opmerkelijk is dat BitTorrent Now in de initiële fase geen gebruik zal maken van peer-to-peer om bestanden te streamen. In plaats daarvan steunt het op het traditionele server/client-systeem, al is het wel de bedoeling dat de streamingdienst uiteindelijk via het BitTorrent-protocol zal verlopen. Volgens een woordvoerder heeft de organisatie die beslissing genomen omdat het de dienst zo vlug mogelijk wilde lanceren.