Apple heeft er met geen woord over gerept tijden zijn keynote aan de start van ontwikkelaarsconferentie WWDC, maar het bedrijf geeft eindelijk gehoor aan een veelgehoorde wens bij gebruikers. Vanaf iOS 10 zal het mogelijk zijn om voorgeïnstalleerde Apple-apps waar je geen behoefte aan hebt, te verwijderen.

Apple CEO Tim Cook had in september vorig jaar reeds aangegeven dat het bedrijf de mogelijkheid aan het onderzoeken was, maar zei toen dat het “ingewikkelder is dan het op het eerste zicht lijkt”. Het ziet er naar uit dat Apple nu toch een manier gevonden heeft en introduceert in iOS 10.

De wijziging werd ontdekt door gebruikers die de ontwikkelaarsversie van het nieuwe OS voor iPhone en iPad reeds hebben geïnstalleerd. Alleen enkele specifieke apps, zoals Berichten, Foto’s en Camera, kunnen niet worden verwijderd omdat ze te diep verstrengeld zijn in het systeem en de goede werking van andere apps kunnen beïnvloeden.

Voor het eerst in de geschiedenis van iOS zal je dus ongebruikte apps die alleen maar kostbare plaats innemen op je apparaat simpelweg kunnen verwijderen. Ga je daarbij iets te enthousiast te werk, dan kan je ze ook opnieuw installeren. De applicaties zijn voortaan allemaal terug te vinden in de App Store.

Apple heeft een supportpagina gepubliceerd met meer informatie over het verwijderen van standaard apps en de eventuele gevolgen daarvan. Verwijder je bijvoorbeeld de Weer-app, dan zal die ook niet langer informatie tonen in het notificatiecentrum of op je Apple Watch.

Het loskoppelen van de Apple-apps van iOS is een goede zet van Apple. Niet alleen voor de eindgebruiker, maar ook voor het bedrijf zelf. Op die manier kan het sneller inspelen op eventuele problemen met apps en regelmatige updates uitbrengen. Nu worden apps alleen aangepakt als onderdeel van een grotere iOS-update.

Apple geeft toe aan een veelgevraagde wens van iOS-gebruikers, maar ondertussen kunnen die al over het volgende beginnen dromen. Wie weet zet dit de deur wel open naar de mogelijkheid om apps van externe ontwikkelaars in te stellen als standaard, net zoals dat bij Android al langer het geval is. We kunnen het alleen maar hopen.