Binnenkort een nieuwe telefoon aanschaffen en twijfel je tussen de twee grote merken Samsung en Apple. Dan ben je in ieder geval niet de enige die voor die lastige keuze staat. De twee aanbieders zijn natuurlijk al talloze keren met elkaar vergeleken. Speciaal voor jou doen we het echter nog een keertje zodat de keuze voor één van beiden wellicht iets eenvoudiger wordt! De nieuwe telefoons van deze fabrikanten kennen namelijk behoorlijk veel verschillen maar ook overeenkomsten. Zo lijken beide fabrikanten te kiezen voor steeds grotere schermen. Apple maakt daar met de iPhone SE overigens een uitzondering op omdat er volgens hen wel degelijk markt is voor deze 4-inch telefoon. 

Besturingssysteem
Als we kijken naar de verschillen tussen Apple en Samsung, is het grootste verschil toch wel het besturingssysteem. Samsung maakt, net als het overgrote merendeel van de andere smartphones, gebruik van Android. Dit is een ‘gratis’ softwaresysteem van Google. Apple daarentegen gebruikt het eigen iOS besturingssysteem. Over het algemeen beschikt Android over meer gratis apps of zijn de betaalde apps goedkoper. Android is op dit moment een stuk flexibeler qua apps doordat het besturingssysteem grotendeels openstaat voor ontwikkelaars. Bij Apple zal dit deels pas vanaf iOS 10 zijn, maar dat komt pas uit in het najaar van 2016. Ook kun je bij Android de opslag van de smartphone vaak uitbreiden. Bij Apple staat de capaciteit de opslag bij aankoop al vast. Er zijn wel verschillende toestellen te koop met betrekking tot het geheugen. Over het algemeen komt Apple-software sterker uit tests. 

Hardware
Waar er in de hardware van de toestellen van beide fabrikanten vroeger behoorlijk wat verschil zat, groeit dat vandaag de dag steeds dichter naar elkaar toe. Zo maakte Samsung voorheen gebruik van plastic toestellen, maar is dat inmiddels veranderd. Ook Samsung gebruikte duurdere materialen zoals aluminium en glas. De kwaliteit van Apple is echter veel stabieler. Toestellen van deze fabrikant zijn altijd goed, terwijl bij Android-toestellen dat sterk afhankelijk is van het model en het type software. In de hardware zijn de verschillen zo miniem geworden dat daar nauwelijks een reden meer te vinden is om voor één van beide aanbieders te kiezen