Microsoft schudt het juk dat Nokia heet definitief van zich af met de aankondiging van een ‘stroomlijning’ van zijn smartphonedivisie. Het reserveert 950 miljoen dollar voor die herstructurering, waarvan 200 miljoen dollar opzij wordt gezet om 1.850 werknemers die hun baan verliezen te compenseren.

Het nieuws volgt een week nadat bekend raakte dat Microsoft zijn afdeling feature phones, die het had geërfd van Nokia, aan FIH Mobile zou overlaten. FIH Mobile is een dochterbedrijf van het Chinese Foxconn, dat samen met het Finse HMD Global nieuwe Nokia-telefoons op de markt gaat brengen.

Met deze nieuwe herstructurering komt Microsofts Nokia-experiment voorgoed ten einde. Twee jaar geleden nam het de hardwaretak van het Finse telecombedrijf, inclusief 25.000 werknemers, over voor zo’n 7,2 miljard dollar. Vorig jaar schreef het die overname af voor zo’n 7,6 miljard dollar en werden al 7.800 banen geschrapt. Nu verdwijnen ook de laatste resten die nog overbleven van de deal.

De meeste ontslagen, 1.350 in totaal, zullen in Finland vallen bij Microsoft Mobile Oy. De overige 500 banen verdwijnen verspreid over de andere vestigingen van Microsoft wereldwijd. Alleen de salesafdeling in Finland en een aantal werknemers in research en development blijven behouden. De herstructurering zou tegen het einde van dit jaar worden afgerond.

Gerichte focus

“We richten onze inspanningen daar waar we ons kunnen onderscheiden – bij enterprises waarvoor beveiliging, beheer en Continuum waardevol zijn,” zegt CEO Satya Nadella over de herstructurering “We zullen blijven innoveren over toestellen heen en met onze clouddiensten op alle mobiele platformen.”

Die meer gerichte focus voor het smartphoneportfolio werd bijna een jaar geleden al aangekondigd door de CEO, maar wordt nu nog verder vernauwd. “We schalen terug, maar we liggen er nog niet uit,” stelt Terry Myerson, verantwoordelijk voor Windows en toestellen, in een interne memo die The Verge in handen kreeg.

Alle tekenen wijzen er momenteel op dat we in de nabije toekomst niet meteen nieuwe Lumia-toestellen zullen zien verschijnen, maar dat Microsoft zich in plaats daarvan richt op één enkele Surface Phone die uitblinkt op de eerder genoemde aandachtspunten. Die komt er wellicht pas ten vroegste volgend jaar. Ondertussen blijft Microsoft volop inzetten op het beschikbaar maken van zijn apps en clouddiensten op zoveel mogelijk platformen.