Google heeft een nieuwe versie van zijn Chrome-browser beschikbaar gemaakt voor Windows- en Mac-gebruikers. De update bevat 42 bugfixes en introduceert daarnaast ook een verbeterd wachtwoordbeheer en efficiënter energiebeheer.

De meeste browsers beschikken tegenwoordig over ingebouwde wachtwoordbeheerders, die de inloggegevens van verschillende websites voor je onthouden. Die werken echter niet wanneer een website met een niet-gestandaardiseerde aanmeldprocedure werkt. Dat wil Google verhelpen met de introductie van de Credential Management API in Chrome.

[credential management api] Die API laat toe – eenmaal websites hem in hun code integreren – om met één klik op een webdienst in te loggen en automatisch aan te melden wanneer je later terugkeert. Voor Androidgebruikers brengt het een extra voordeel door de synchronisatie met Googles Smart Lock for Passwords API, die toelaat om op een gelijkaardige manier automatisch in te loggen op apps.

Chrome gaat voortaan ook efficiënter om met offscreen rendering, waardoor het energieverbruik naar eigen zeggen tot 30 procent wordt beperkt. De nieuwe functionaliteit moet de impact van video’s, sociale widgets en advertenties op het batterijverbruik minimaliseren.

Tot de tientallen bugfixes die deze update met zich meebrengt, behoort ook een oplossing voor een probleem met PDFium, de render engine om PDF’s weer te geven in Chrome. Die bevatte een risicovolle kwetsbaarheid die door kwaadwillenden kon worden misbruikt om malware op je systeem uit te voeren.

Wie Chrome als zijn dagelijkse browser gebruikt, doet er goed aan om de update uit te voeren. Dat gebeurt normaal gezien automatisch, maar je kan de nieuwste versie ook downloaden via de website van Chrome.