Microsofts overname van Nokia is niet bepaald een succes te noemen. De Windows-gigant schreef de overname van de telefoondivisie van het Finse bedrijf een jaar geleden af voor zo’n 7,6 miljard dollar. De Nokia-merknaam werd al langer begraven voor smartphones. Microsofts Windows Phones gaan immers onder de Lumia-noemer door het leven.

Feature phones en Microsoft

Er lagen echter nog steeds Nokia’s in de rekken: naast de smartphonedivisie was Microsoft immers ook eigenaar van de feature phone-divisie. Een feature phone is de opvolger van de klassieke telefoon. De naam is eerder ironisch, want de toestellen leunen zo dicht aan bij de gsm’s van weleer dat ze uitblinken in hun gebrek aan features. De dingen zijn goedkoop, hebben een uitstekende autonomie en spreken nog steeds een heleboel mensen aan.

Microsoft zette de feature phone-divisie, waar onder andere de Nokia X toe behoorde, in de zomer van 2014 al op een laag pitje. Bestaande toestellen genieten sinds dan ondersteuning, maar meer niet. Nieuwe feature phones werden niet meer gemaakt. Microsoft hoopte eigenaars van de toestellen te verleiden tot een overstap naar een Windows Phone maar die hoop bleek grotendeels tevergeefs. Het laatste kwartaal verkocht Microsoft een gammele 2,3 miljoen Lumia’s, een achteruitgang van 73 procent tegenover de periode vorig jaar en ook toen kon Microsoft niet prat gaan op sterke cijfers. In de praktijk kan het besturingssysteem zich wat gebruikers betreft niet meten aan de grote jongens: Android en iOS.

Foxconn

De feature phone-divisie wordt nu eigendom van FIH Mobile, wat een dochterbedrijf van de Chinese elektronicabouwer Foxconn is. Microsoft krijgt 350 miljoen dollar voor de verkoop. 4.500 werknemers veranderen met de deal van werkgever en Microsoft geeft bovendien de rechten tot het Nokia-merk op.

Wat met Lumia?

De deal betekent voor alle duidelijkheid niet dat Microsoft Windows Phone laat vallen. Het mobiele besturingssysteem van het bedrijf van Nadella, en de bijhorende Lumia-telefoons, staan los van de feature phone-divisie. Toch ziet het er niet naar uit dat we nog snel een nieuwe Lumia-telefoon gaan zien. “Microsoft zal Windows 10 Mobile blijven ontwikkelen, en Lumia-telefoons zoals de Lumia 650, 950 en 950 XL net als telefoons van OEM-partners blijven ondersteunen”, klinkt het in een persbericht. Microsoft maakt hier duidelijk een onderscheid tussen de ontwikkeling van Windows 10 Mobile enerzijds, en de ondersteuning van Lumia anderzijds. De verwoording versterkt vermoedens die al enige tijd meegaan: Microsoft werkt niet aan een nieuwe Lumia-telefoon, maar mikt op de release van een mysterieuze Surface Phone ergens in de toekomst.

De wederopstanding van Nokia

Foxconn heeft nu dus de feature phone-divisie in handen, maar de merknaam Nokia krijgen de Chinezen daar niet bij. Die rechten gaan naar een nieuw Fins bedrijf: HMD Global. Nokia zal een lid in de raad van bestuur van HMD Global hebben, dat in zee gaat met FIH van Foxconn voor de ontwikkeling van nieuwe toestellen onder de Nokia-noemer. De samenwerking moet volgens The Verge een nieuw portfolio van Androidsmartphones en -tablets voortbrengen. HMD Global en FIH bouwden eerder al samen de Nokia N1-tablet.

De concrete gevolgen

De verkoop van de feature phone-divisie is rond, de overdracht van de merknaam Nokia naar HMD nog niet. HMD en FIH hebben dan weer wel al een samenwerkingsakkoord. Achter de schermen is het nogal een soep, dus wat betekenen de akkoorden en overnames nu voor de markt?

Microsoft blijft Windows Phones maken en blijft het Lumia-merk behouden, al is de kans klein dat we in de nabije toekomst een nieuwe Lumia zullen zien. Foxconn wordt via FIH eigenaar van de nodige mankracht en expertise om zelf telefoons te ontwikkelen, met een nadruk op feature phones. Die expertise moet in samenwerking met HMD Global, dat de Nokia-merknaam in handen krijgt, tot nieuwe Nokia-androidsmartphones leiden. De onsterfelijke 3310-smartphone komt zo een stapje dichterbij.