Waverly Labs, een bedrijfje uit New York, laat de Pilot op de wereld lost. Het kleine toestel past in je oor en doet dienst als een persoonlijke vertaler-tolk. De Pilot is een hoorapparaat dat andere talen in realtime kan vertalen naar een taal die jij begrijpt. Andrex Ochoa, CEO en oprichter van de start-up, kwam naar eigen zeggen op het idee toen hij een Franse vrouw ontmoette. Voor Ochoa was het blijkbaar gemakkelijker om een nieuw toestel uit te vinden dan om Frans te leren, wat iets zegt over de talenknobbel van de man of de moeilijkheidsgraad van Frans.

Het toestel wordt in setjes verkocht en werkt enkel wanneer beide gesprekspartners een exemplaar gebruiken. Je kan de Pilot dus niet gebruiken om in een ander land zomaar alles te begrijpen wat er rondom je gezegd wordt. Het is wel mogelijk om het setje mee te nemen en het hoorapparaat uit te lenen aan een potentieel interessante gesprekspartner.

Hoe de technologie werkt, wil Waverly Labs niet verklappen. De Pilot zou nochtans al volgend jaar in de winkel moeten liggen. Wie niet kan wachten kan via de website vandaag al een exemplaar bestellen voor 410 dollar. Dat weet Futurism. We weten al wel dat de hardware offline zal werken, zodat je geen astronomische roamingrekening moet slikken in het buitenland. Skype heeft al een soort realtime vertaler ingebouwd sinds 2014. De kans dat de technologie gelijkaardig werkt, is groot.

De ontwikkeling wordt gefinancierd via crowdfunding. In een video van de start-up ziet de technologie er veelbelovend uit, maar hoe goed het ding in het echt zal werken is verre van duidelijk. Nederlands zal vermoedelijk evenmin een prioriteit zijn voor de ontwikkelaars. Wanneer de Pilot werkt zoals belooft, is het toestel wederom een grote stap in de richting van een universele vertaler die zo uit een sciencefictionboek lijkt te komen.