Goed nieuws: de dagen van slecht bier drinken zijn voorbij. Ook daar bestaat voortaan een app voor.

Je hebt slecht bier en slecht bier: de ene variant smaakt niet omdat de ingrediënten lichtelijk vervallen zijn, terwijl de tweede variant gewoonweg niet jouw smaak is. Terwijl er voor de tweede variant geen oplossing bestaat om het toch drinkbaar te maken, kan een nieuwe app je wel behoeden voor een vergiftiging van je smaakpapillen.

Spaanse chemisten hebben een app met bijhorend gadget uitgevonden dat kan vaststellen of een bier nog drinkbaar is of niet. Door furfural te analyseren in bier, kan je namelijk vaststellen hoe de drank zal smaken. Furfural verandert namelijk van kleur en samenstelling bij blootstelling aan lucht. Slecht bewaard bier valt dus wel degelijk te ontdekken.

Furfural hangt nauw samen met de smaak en geur van bier. Door een kleine polymeren schijf in contact te laten komen met ons geliefde gerstenat, zal de app op je smartphone vervolgens kunnen detecteren of de kwaliteit nog hoog genoeg is. De schijf verandert van kleur naargelang de hoeveelheid furfural, die je met de camera van de smartphone vervolgens kan analyseren.

Hetzelfde proces zou overigens ook gebruikt kunnen worden om de kwaliteit van melk en honing te testen. Ook handig, want van slecht bier word je niet meteen ziek, maar vervallen melk is nog iets anders.