In 2012 lanceerde Proximus zijn 4G-aanbod, in 2014 stelde de provider het snelle internetnetwerk open voor iedereen. Vandaag demonstreert Proximus met trots de toekomst van dat netwerk met de onthulling van zijn 4,5G-technologie.

Supersnel internet

Samen met Huawei testte Proximus de nieuwe technologie die een downloadsnelheid tot 1,1 gigabit per seconde kan verzorgen. Dat is acht keer sneller dan de 150 Mbps-pieksnelheid van klassieke 4G. Tijdens een demonstratie zien we de snelheids zelfs richting de 1,2 Gbps kruipen.

4,5G maakt gebruik van  MiMo op vier spectrumbanden, alsook een nieuw soort modulatie. Voor 4G+ worden de 800 MHz en 1800 MHz-banden ingezet, voor 4,5G komen de 2600 en 2100-spectrumbanden daar nog bij. De nieuwe technologie heeft als voordeel dat ook de capaciteit van het netwerk verhoogt.

4,5G is een snellere versie van 4G+ en dus niet te verwarren met 5G. Wat 5G precies zal zijn, wordt nog bepaald en is nog lang niet gestandaardiseerd. Dat zal pas ten vroegste in 2020 gebeuren.

Netwerk voor de toekomst

Proximus denkt dat het snellere netwerk tegemoet kan komen aan de noden van de klant in de nabije toekomst. De provider denkt aan het streamen van 2K- en 4K-video, maar zeker ook virtual reality. Dergelijke zware videostreams vereisen immers een enorme bandbreedte. De technologie wordt nog niet meteen uitgerold: Proximus wacht nog op de juiste regelgeving, net als de uitrol van compatibele toestellen.

Toestellen en uitrol

Moest het netwerk vandaag al beschikbaar zijn, dan zou geen enkele smartphone er optimaal van gebruik kunnen maken. In de komende maanden zullen er al wel testantennes in het wild verschijnen. Tegen het einde van het jaar zouden de eerste (gedeeltelijk) compatibele 4,5G-telefoons in de winkel moeten liggen. Die zullen aanvankelijk slechts drie van de vier gebruikte spectrumbanden ondersteunen.

4,5G zorgt naast de hogere snelheid ook voor een hogere netwerkcapaciteit. Die capaciteit is voor Proximus belangrijker dan de gigabitsnelheid. Die heb je vandaag in de praktijk helemaal niet nodig volgens Proximus. 4,5G zal dan ook eerst verschijnen op plaatsen waar capaciteit cruciaal is, zoals in drukke stadscentra of op festivals.

Glashelder telefoneren

Naast de onthulling van de snellere 4G-technologie kondigt Proximus ook Voice over LTE of VoLTE aan. Wanneer je vandaag op een 4G-netwerk zit en wil bellen, valt je telefoon automatisch terug naar 3G of zelfs 2G. “Door telefoongesprekken met VoLTE via 4G te sturen komt een verbinding sneller tot stand”, klinkt het, “omdat de smartphone niet meer moet terugschakelen naar de oudere netwerken.”

Tijdens een demonstratie zien we inderdaad dat een oproep met VoLTE al na ongeveer twee seconden doorkomt, wat ongeveer dubbel zo snel is als met de oude technologie.

De hogere bandbreedte maakt het bovendien mogelijk om stem in hogere kwaliteit door te sturen. Ook dat demonstreert Proximus. Een eerste gesprek zonder VoLTE klinkt zoals we het gewend zijn. Mét VoLTE ligt de kwaliteit inderdaad merkbaar hoger. Dat komt onder andere doordat hoge en lage tonen niet meer worden weggeknipt. Tot slot maakt VoLTE het mogelijk om te blijven surfen op 4G terwijl je belt, iets wat voordien niet kon. Wanneer je een video streamt en plots een telefoongesprek ontvangt, zal de video dus niet meer onderbroken worden.

WhatsApp

VoLTE verschilt van bijvoorbeeld bellen via WhatsApp omdat het geen extra applicatie vereist. Zodra Proximus de technologie open stelt, zal ieder compatibel toestel er automatisch van gebruik maken via de ingebouwde telefoonfunctionaliteit.

Naast VoLTE laat Proximus ook nog ViLTE zien: Video over LTE. Via die technologie kunnen ook videogesprekken langs LTE lopen, eveneens in hogere kwaliteit.

Uitrol

Momenteel is Proximus de technologie aan het testen. Na de zomer wordt ze automatisch uitgerold naar alle klanten met een compatibele smartphone. Denk daarbij aan de modernere toptoestellen zoals de Galaxy S6 van Samsung, de nieuwste Mate van Huawei en de iPhone van Apple. Maar ook meer betaalbare exemplaren zoals de Lumia 550 van Microsoft. De klanten hoeven verder niets te doen: wanneer het 4G-netwerk beschikbaar is, zal de telefoon het automatisch inzetten voor telefoongesprekken. Ze worden verwittigd van de activatie van VoLTE via een sms.