Facebook denkt erover om gebruikers middelen in handen te geven om een centje bij te verdienen aan hun activiteiten op het netwerk. Het heeft een enqûete rondgestuurd waarbij het onder andere peilt naar de interesse van gebruikers in verschillende financiële opties: de mogelijkheden om een fooi te verzamelen, een donatie voor een goed doel te maken, advertentie-inkomsten te delen, call-to-action knoppen te voorzien, branded content toe te laten of een sponsormarktplaats te gebruiken.

Die middelen zullen waarschijnlijk niet voor alle Facebookers beschikbaar zijn. De enqûete is gericht op geverifieerde gebruikers, personen die in meer of mindere mate bekendheid genieten. De voordelen zijn duidelijk: Facebook wordt zo aantrekkelijker voor prominente gebruikers en kan bestaande bekendheden sterker aan zich binden, en de aanwezigheid van meer populaire gebruikers brengt op zich weer andere geïnteresseerden met zich mee.

Via advertenties en Instant Articles gaf Facebook bedrijven en uitgeverijen al tools in handen om financieel hun voordeel te doen op het netwerk, maar tot nu toe heeft het geen mechanisme om individuele gebruikers een centje te laten meepikken. Dat zou binnenkort kunnen veranderen.