Een iPhone komt met bijna 30 standaard-applicaties en die kan je niet zomaar verwijderen. Daar wil Apple nu verandering in brengen.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Apple zet zijn iPhone vol met eigen applicaties. Google en andere fabrikanten doen dat ook op Android, maar die apps kan je meestal verwijderen of toch minstens uitschakelen, en ze staan al zeker niet op je hoofdscherm. Apple maakt in iOS geen onderscheid tussen het hoofdscherm en de app drawer en dus klagen iPhonegebruikers al jaren over apps die zij als nutteloos ervaren maar die toch in de weg staan.

Daar komt misschien sneller dan je denkt een einde aan. App Advice rapporteert twee nieuwe sleutels in de metadata van applicaties in de App Store: ‘isFirstParty’ en ‘isFirstPartyHideableApp’. Beide sleutels staan in alle apps op False, wat suggereert dat ze ook True kunnen zijn. Apple liet eerder al vallen dat het werkte aan een systeem om apps van het iPhone-hoofdscherm te verwijderen en beide vlaggen suggereren dat een oplossing weleens heel nabij kan zijn.

Volgens Tim Cook is het niet zo vanzelfsprekend om alle voorgeïnstalleerde apps verwijderbaar te maken. Blijkbaar maken andere Apple-apps er gebruik van, zodat verwijderen tot instabiliteit kan leiden. Vermoedelijk brengt Apple momenteel alles in stelling om gebruikers vanaf iOS 10, dat deze zomer gelanceerd zal worden, de mogelijkheid te geven apps te verbergen.

Zoals het er nu naar uitziet kunnen gebruikers ze dan effectief verwijderen van het hoofdscherm maar niet van de telefoon, naar analogie met Google-apps op Android.