Elon Musk startte zijn belangrijke persconferentie met de gebruikelijke waarschuwingen over CO² en hoe belangrijk elektrische wagens zijn. Niet alleen vandaag maar ook in de toekomst. Daarom dat er nood is aan een betaalbare elektrische wagen, wat de inleiding maakte naar de Model 3. De allereerste betaalbare Tesla voor de grote massa.

0-100 km/u in 6 sec

De Model 3 wordt de veiligste auto van het pak met over de hele lijn een vijf sterren crashtestscore. Elke auto, zelfs het basismodel, wordt bliksemsnel en vliegt van 0 naar 100 km/u in minder dan zes seconden. Niet zo snel als de Model S die dezelfde snelheid in 3 seconden haalt, maar toch indrukwekkend. Standaard wordt elke wagen voorzien van Autopilot, iets dat bij de Model S nog een pittige optie van 3.400 euro is op dit ogenblik.

In de Tesla Model 3 is ruim plaats voor vijf volwassenen. Omdat de bestuurder relatief ver vooraan zit, is er plaats genoeg achteraan en de koffer wordt ruimer. Het glas van de achterruit loopt door tot over de passagiers zodat er genoeg hoofdruimte beschikbaar is. Net als bij de Model S en X is er naast een klassieke koffer ook een ‘frunk’ (bagageruimte onder de motorkap). Zelfs de automatische klink die zich presenteert wanneer je naast de auto staat, is present op de Model 3.

Supercharging standaard

Supercharging wordt standaard ondersteund in elke Model 3, maar Elon Musk bleef wel op de oppervlakte wat betreft gratis laden. Het zou niet ondenkbaar zijn dat Model 3-eigenaars een abonnement moeten nemen op de dienst, maar hierover is nu nog geen duidelijkheid gegeven. Leuk detail: een surfplank van twee meter past er probleemloos in volgens Tesla.

De bedoeling is dat er van de Model 3 meer dan 500.000 modellen per jaar worden gemaakt binnen aanzienbare tijd na de lancering. Zoals eerder bekend gemaakt worden de eerste modellen eind 2017 geleverd aan de eerste klanten. Dat zijn er al behoorlijk veel, want tijdens de persconferentie waren er al meer dan 133.000 pre-orders geplaatst.

Weinig details

De basisversie gaat 35.000 dollar kosten en volgens Tesla zal die al rijkelijk uitgerust zijn met een heleboel opties die je op andere wagens niet zal terugvinden in deze prijsklasse. Meer Tesla’s verkopen betekent ook meer Superchargers installeren. Vandaag zijn er al 3.608 Superchargers beschikbaar, en die wil Elon Musk eind 2017 optrekken naar 7.200 stuks.

Ook de zogenaamde Destination Chargers klimmen van meer dan 3.600 stuks vandaag naar meer dan 15.000 laders bij de lancering van de Model 3. Het aantal winkels stijgt tegen eind 2017 ook van 215 naar 441 winkels om de wagen beter en meer lokaal te kunnen kopen en onderhouden.

Helaas laat Elon Musk niet in zijn kaarten zien wat betreft de batterijspecificatie. Het enige wat we te zien krijgen, is een rijbereik van minimum 350 km voor het basismodel. De Gigafactory zal in gebruik worden genomen om de batterijen klaar te maken. Ook details over tweewiel- of vierwielaandrijving werden niet gegeven, net als specificaties zoals pk’s, kofferinhoud, gewicht of afmetingen.

Zuiver interieur

Het interieur blijft voorlopig in mysterie gesluierd. De deur van de wagen ging op de persconferentie niet open. Nadien hebben we enkele beelden kunnen opvangen, en daar zien we een heel kaal uiterlijk met één groot aanraakscherm centraal. Het ziet er revolutionair uit, maar het zou ook kunnen dat het interieur nog niet finaal is. Afwachten of daar nog iets gaat veranderen voordat de wagen in productie gaat. Elon Musk blijft opvallend veel op de oppervlakte tijdens de persconferentie, wat doet vermoeden dat er nog veel werk voor de boeg is om de Model 3 helemaal klaar te maken voor het grote publiek.

Tesla zet hoog in op de Model 3 en bedankte zelfs persoonlijk de Model S- en X-eigenaars om de ontwikkeling van de Model 3 mogelijk te maken. Deze wagen is een gigantische gok van Tesla die miljarden gaat kosten. Elon Musk heeft vandaag mogelijk de toekomst van de auto-industrie getoond, afwachten of hij ook de verwachtingen kan inlossen en tijdig kan leveren.

Alle foto's en video's kan je hier terugvinden.