Microsoft trapt zijn ontwikkelaarsconferentie Build af met een stand van zaken voor Windows 10. De meest recente versie van het besturingssysteem draait momenteel al op 270 miljoen apparaten wereldwijd.

Volgens Terry Myerson, verantwoordelijk voor Windows en apparaten bij Microsoft, gaat het om de snelste adoptie van een Windowsversie in de geschiedenis van het besturingssysteem. Bovendien springen niet alleen consumenten op de kar, maar maken ook bedrijven volop de overstap.

De belangrijkste oorzaak voor die snelle adoptie is natuurlijk dat Microsoft Windows 10 een jaar lang als gratis upgrade aanbiedt voor Windows  7- en 8-systemen. Microsoft probeert gebruikers tegen wil en dank te overtuigen om van dat aanbod gebruik te maken. Nog tot deze zomer is de upgrade gratis. Wie zijn systeem daarna wil updaten, zal de portemonnee moeten bovenhalen.

Een jaar geleden sprak Microsoft op Build de ambitie uit om Windows 10 binnen drie jaar op een miljard toestellen te krijgen. Een jaar later zit het min of meer op schema om die ambitie waar te maken. Het aantal upgrades zal natuurlijk afnemen, maar nagenoeg elke nieuwe pc wordt vandaag met Windows 10 geleverd, waardoor het besturingssysteem de komende maanden en jaren zijn groei wellicht in snel tempo zal verder zetten.

Microsoft liet nog weten dat gebruikers wereldwijd al meer dan 75 miljard uren met Windows 10 hebben gewerkt en er al meer dan 500 apparaten specifiek voor het besturingssysteem werden ontwikkeld.