Wie op Facebook zit, herkent vast de volgende situatie: iemand post iets vreselijks op Facebook, en je weet niet hoe te reageren. Misschien is zijn of haar kat vroegtijdig aan haar einde gekomen door een uit de bocht gevlogen ijskar, en wil je je steun uitdrukken. Je klikt dus op de ‘vind ik leuk’-knop, als teken van medeleven. Verder in de commentaren wordt iemand boos: ‘ik kan niet geloven dat rotzakken zoals –jouw naam hier- dit leuk vinden’. Het is een gekend probleem: de vind ik leuk-knop heeft niet overal dezelfde betekenis, en verkeerd gebruik of een andere interpretatie kan tot sociale mediadrama leiden.

Wow Haha Boos

Lang zaagden gebruikers dan ook om een ‘vind ik niet leuk’-knop. Die kwam er uiteindelijk niet, maar vandaag rolt Facebook zoals eerder aangekondigd enkele alternatieve emoties uit. Wanneer je voortaan je muis boven de like-knop houdt, verschijnen er enkele nieuwe opties. Naast vind ik leuk heb je nu ‘Liefde’, ‘Haha’, ‘Wow’, ‘Triest’ en ‘Boos’. De icoontjes lijken op emoticons, en de drie populairste emoties verschijnen onder de statusupdate. Klik je op het aantal mensen dat op een emotieknop heeft geduwd, dan zie je de volledige lijst met emoties en de hoeveelheid mensen die ze er bij ’voelde’.

Voorlopig werken de nieuwe knoppen op de webversies van Facebook, zowel op desktop als mobiel. Wie de app gebruikt moet genoegen nemen met de intussen toch saai uitziende like-knop. De nieuwe functie maakt posts in één klap een stuk socialer, en geeft bovendien de luie sociale mediagoeroe de optie om met een druk op de knop het één en ander duidelijk te maken. Kwatongen kunnen beweren dat je ook een reactie kan achterlaten wanneer er emoties zoals ‘Liefde’ komen bovendrijven, maar wij distantiëren ons van die mening. Ze maakt ons erg Wow en ook een beetje Boos.