Op de vooravond van Mobile World Congress in Barcelona heeft Samsung eindelijk alle details van de Galaxy S7 bekend gemaakt. Uiterlijk is er weinig veranderd tegenover zijn voorganger. Er is opnieuw een klassieke versie en eentje met een gebogen scherm, terwijl het ontwerp hetzelfde blijft. Het enige wat veranderd is, is een grotere batterij en daarom een meer gebogen achterkant. Hierdoor voelen de randen niet meer zo scherp aan en door zijn zwaardere gewicht ligt hij beter in de hand.

Snapdragon of Exynos

Weinig nieuws aan de buitenkant, maar gelukkig wel flink wat verbeteringen binnenin. De Galaxy S7 komt uit in twee smaken: Snapdragon 820 en Exynos 8890. Bij ons in Europa moeten we het met de Exynos 8890 stellen, afwachten of die even sterk gaat presteren als de Snapdragon 820 die in zowat elk ander vlaggenschip aanwezig zal zijn. Samsung belooft een boost van 30% op CPU-vlak en 64% aan de GPU-kant.

De sterke processor krijgt de hulp van een potige 4 GB RAM en 32 GB opslag, deze keer gelukkig opnieuw uitbreidbaar via microSD nadat Samsung vorig jaar tot ongenoegen van de fans de opslag niet uitbreidbaar had gemaakt. Draadloos laden is opnieuw van de partij, net als Gorilla Glas (versie 5). Opvallend: geen USB Type C maar een klassieke microUSB-aansluiting.

Groot of klein

De Galaxy S7 komt in een klassieke en Edge-variant. Die eerste krijgt een 5,1 inch WQHD AMOLED-scherm, terwijl de Edge groeit naar 5,5 inch met dezelfde schermresolutie en AMOLED-technologie. Voorlopig geen Edge+-variant, maar we vermoeden dat die niet meer nodig zal zijn nu de gewone Edge flink is gegroeid. Beide varianten hebben voortaan een scherm dat altijd is ingeschakeld, net als de LG G5, met een aantal informatieveldjes zoals tijd, alarm en weer.

De Samsung Galaxy S5 was waterdicht (mits klepjes), maar dat concept werd in de prullenbak gegooid met de S6. Nu is de Galaxy S7 opnieuw waterdicht, deze keer zonder klepjes. Hij is IP68-gecertificeerd, wat betekent dat hij waterdicht is tot op 1,5 meter gedurende 30 minuten.

Straffe camera

Samsung legt heel sterk de nadruk op de verbeterde camera van de Galaxy S7. Die krijgt nu een f/1.7 lichtsterke lens en 12 megapixelresolutie. Dat laatste is minder dan vorig jaar, maar door zijn ‘Dual Pixel’-technologie belooft de kwaliteit bij weinig licht er flink op vooruit te gaan. Ook de pixels zijn gegroeid naar 1,4 µm om meer licht te absorberen.

Tot slot is er nog phase detection-autofocus die razendsnel zou moeten scherpstellen. De camera steekt minimaal uit de behuizing: 0,46mm. Vooraan zit nog quasi dezelfde 5 megapixelcamera van de Galaxy S6.

Meer batterij

Dikkere toestellen die meer wegen betekenen ook een forsere batterij. De Galaxy S7 heeft voortaan 3.000 mAh aan boord, terwijl de S7 Edge 3.600 mAh heeft. Volgens Samsung moet dat in combinatie met de zuinigere processor een flinke boost geven aan de autonomie.

Op vlak van software zijn er maar een paar aanpassingen gebeurd. De Edge-variant krijgt enkele extra trucjes om meer informatie op de zijkant te toveren. Zowel de S7 als de S7 Edge krijgen beide een innovatieve Game Launcher mee waar je voortaan zelf kan kiezen hoeveel prestaties (en batterij) je aan elke spelletje wil spenderen.

Wil je graag langer spelen en hoeft die hoge resolutie en 60 fps niet? Dan kan je de chipset twee gradaties ‘downclocken’ om zo veel langer met je batterij mee te gaan. Afwachten hoe dit uitpakt in de praktijk, maar volgens Samsung zou het verschil op vlak van autonomie bijzonder groot moeten zijn.

Lancering

De Samsung Galaxy S7 en S7 Edge kan je vanaf morgen al bestellen. De lancering is voorzien voor 11 maart in België en Nederland. De Galaxy S7 32 GB zal 699,99 euro kosten. De Galaxy S7 Edge 32 GB krijgt een adviesprijs van 799,99 euro mee. Wie een pre-order plaatst krijgt een leuke verrassing bij z’n telefoon: Samsung wil VR populair maken en doet iedereen die op voorhand een S7 bestelt een Gear VR cadeau.