In India lanceert morgen de Freedom 251, een Android-smartphone die voor 251 Indische rupees over de toonbank gaat. Dat is omgerekend 3,2 euro, een absurd bedrag voor een smartphone. Een kat in een zak als resultaat? Helemaal niet.

qHD-resolutie

De Freedom 251 heeft een 4 inchscherm met IPS-technologie en qHD-resolutie (960 x 540 pixels). Dat is beter dan het gemiddelde budgettoestel bij ons dat voor 140 euro of minder wordt verkocht. Verder vinden we binnenin nog een 1,3 GHz quadcorechip, 1 GB RAM en 8 GB interne opslag. De batterij is met 1.450 mAh zelfs verre van slecht gezien de beperkte schermgrootte.

Het toestel is 3G-compatibel en draait op Android 5.1 Lollipop. Het enige waar je merkt dat er bespaard is: de camera. Achteraan zit een 3,2 megapixelcamera, vooraan een 0,3 megapixelvariant. Heel beperkt, maar wat kan je anders verwachten voor zo’n prijs.

Subsidies

Bovendien ziet het toestel er zelfs relatief mooi en dun uit. De fabrikant achter de Freedom 251 is Ringing Bells, wat in tegenstelling tot de naam niet bekend klinkt. Het is een gloednieuw bedrijf dat amper vijf maanden bestaat. De drijvende kracht achter het nieuwe merk is Eerste Minister Narendra Modi’s.

Modi heeft er een persoonlijke missie van gemaakt om iedereen toegang te geven tot een smartphone. “Met deze smartphone willen we iedereen in India voorzien van de laatste nieuwe digitale technologie, zelfs in de meest afgelegen gebieden en semi-stedelijke centra van India.” Uit dat statement halen we vooral dat de Indische regering het toestel flink zal subsidiëren.

Het spreekt voor zich dat het bedrijf zich moet klaar houden voor een overrompeling. Wie interesse toont kan een toestel ‘booken’ via dewebsite, waar de eerste toestellen zullen worden verkocht. Afwachten welke voorwaarden (promoties, opt-ins) van toepassing zullen zijn om zo’n toestel in handen te krijgen.