Er bestaat een hele waaier aan misleidende advertenties en sites die nietsvermoedende surfers in de val proberen te lokken.

Wie wel eens online een filmpje bekijkt, heeft er waarschijnlijk al mee te maken gehad: in een venster wordt je gevraagd een bepaalde update uit te voeren om de video te kunnen bekijken. In sommige gevallen dient je software inderdaad up-to-date te zijn alvorens je van een filmpje kan genieten. De kans is echter groter dat het om een vorm van oplichting gaat waarbij nietsvermoedende surfers worden aangezet tot het delen van persoonlijke informatie of downloaden van gevaarlijke software.

Safe browsing

Om een einde te maken aan dergelijke praktijken, heeft Google ‘Safe Browsing’ in het leven geroepen. Deze dienst in Google Chrome beschermt je al meer dan acht jaar tegen phishingpraktijken en zal je voortaan eveneens een waarschuwing geven telkens er een vorm van social engineering wordt gedetecteerd.

Inhoud op webpagina’s worden als social engineering aanzien, indien ze zich proberen te gedragen als een vertrouwde site of dienst, zoals je browser of de website waarop je zit. Content die je probeert te overhalen om persoonlijke informatie te delen die je normaal gezien alleen aan vertrouwde diensten zou geven, worden eveneens als social engineering bestempeld.

Gemarkeerde sites

Google zal surfers eveneens waarschuwen wanneer ze een site bezoeken waarop content met betrekking tot social engineering staat. Om te achterhalen of jouw website als gevaarlijk wordt bestempeld, kan je het rapport ‘Beveiligingsproblemen’ van Google bekijken. Met name advertenties en andere content van derden kunnen je in de problemen werken.