Microsoft heeft zijn financiële resultaten van het laatste kwartaal voorgesteld, en de toekomst van zijn smartphones ziet er op dit moment niet rooskleurig uit. Terwijl Microsoft vorig jaar nog 10,5 miljoen toestellen wist te verkopen, is dat nu ingestort tot 4,5 miljoen Windows smartphones. Dat is een vermindering met 57 procent.

IDC rapporteerde onlangs dat in het recente kwartaal wereldwijd 400 miljoen smartphones over de toonbank gingen. Dat zou betekenen dat maar 1,1 procent daarvan op een Windows besturingssysteem draaiden. Het globale aandeel van Windows in de verkoop was sowieso al vrij beperkt – zo’n 3 procent – maar dit betekent een significante terugval.

Doodslag

Microsofts nieuwste Lumia’s, de 950 en 950 XL, lijken de interesse van de consument niet te kunnen opwekken, ondanks het nieuwe besturingssysteem Windows 10 Mobile. Onze ervaring met de Lumia 950 was eerder ambigu. Bovendien heeft het vernieuwde OS zijn eigen problemen.

Is dit de doodslag voor Microsofts smartphone-ambities? Of weet de technologiereus zich misschien uit het slop te trekken met initiatieven als een Surface Phone of Continuum? Wat Microsoft gaat doen om de verkoopcijfers terug nieuw leven in te blazen, is op dit moment nog onduidelijk. Het bedrijf kan zich alvast optrekken aan sterke winstcijfers in andere domeinen, zoals de cloud.