Google heeft heimelijk een luchthaven afgehuurd om drones op zonne-energie uit te testen.

Google werkt in het geheim aan een project met drones, aangedreven door zonne-energie, die 5G mobiel internet zullen voorzien. Het bedrijf voert momenteel tests uit in Spaceport America, een vlieghaven in de Amerikaanse staat New Mexico, dat meldt The Guardian.

Project Skybender experimenteert met millimeter radiogolven om een sneller mobiel internet te leveren, dat tot 40 keer sneller data zou verwerken dan het huidige netwerk dat telecomoperatoren kunnen aanbieden. Het is een van de technologieën die onderzocht worden voor het toekomstige 5G.

Onbetreden gebied

“Het grote voordeel van millimeter golven is de toegang tot een nieuw spectrum, omdat het huidige radiospectrum voor mobiele telefoons sterk overbevolkt is,” zo verklaart professor en ingenieur Jacques Rudell aan The Guardian.

Google wil dat netwerk online krijgen met de hulp van Titan-drones die op zonne-energie werken, maar de millimetergolven hebben wel een kleinere actieradius dan de huidige technologieën. Google test op een frequentie van 28 GHz, dat zo’n tiende van het bereik van 4G bezit. Om dat te doen werken met drones, moet het bedrijf zijn transmissies kunnen focussen vanuit een zogenoemde “phased array”. “Dat is zeer moeilijk, zeer complex en vreet heel wat energie,” stelt Rudell.

Het voornaamste doel van Project Skybender is echter niet om supersnel internet te ontsluiten, maar om internet naar nieuwe regio’s te brengen, net zoals Google met de ballonnen van Project Loon wil bekomen.