Elon Musk, een van de geestelijke vaders van Tesla en CEO van SpaceX, kwam in 2013 naar voren met een idee dat transport zoals wij dat kennen danig kan veranderen. Het concept in kwestie betrof een futuristische hogesnelheidstrein die met maar liefst 1.300 km/u passagiers van stad tot stad zou brengen. Klinkt te mooi om waar te zijn, maar na drie jaar heeft deze toekomstdroom kans om realiteit te worden.
Prototype
Een prototype van de zogenaamde Hyperloop wordt later dit jaar gebouwd in Quay Valley, een kunstmatige conceptstad die draait op zonne-energie. Dit testmodel z [hyperloop] ou over een relatief klein traject beschikken van 5 km, waardoor de topsnelheid in het gedrang komt. Toch is een topsnelheid van meer dan 300 km/u realistisch over het korte traject.
Dat de Hyperloop de – op dit moment – snelste trein ter wereld kan overtreffen, komt door het ingenieuze systeem van luchtledige tunnels en het gebrek aan contact met de grond. Hierdoor is er haast geen wrijving en kan het gevaarte ongehinderd voort razen. Bovendien zijn er geen rails nodig: de Hyperloop ‘rijdt’ op een luchtkussen.
Futurisme
Daarnaast klinken de toepassingen in het voertuig pas echt als science-fiction. Wifi is vanzelfsprekend, maar er is sprake van spannendere toepassingen. Zo zouden de ramen over een ingebouwd Augmented Reality-scherm beschikken, waardoor de passagier kunnen genieten van allerlei “filmische ervaringen”.
In theorie zou het voorbijglijdende landschap zo verrijkt kunnen worden met virtuele beelden om de reiservaring op te leuken, maar ook kunnen de schermen dienen als dynamische reclameborden.
De constructie in Quay Valley gaat dit jaar van start en zou met 20 miljoen dollar per mijl, oftewel 1,6 km, minder mogen kosten dan gelijkaardige projecten. Als alles goed gaat is de Hyperloop rond 2018 toegankelijk voor passagiers.