Kwam je tussen 2007 en 17 juli 2015 criminaliteit tegen op het internet, dan was er één adres: het E-cops-portaal van de federale politie. Voor alles van phishingmails tot meldingen over kindermisbruik op het net kon je daar terecht. “Het portaal ontving echter te veel klachten over te veel niet noodzakelijk relevante zaken”, zegt Peter De Waele,  woordvoerder van de Federale politie op het Radio 1 programma Hautekiet.

Daarom zag de politie zich genoodzaakt het portaal te sluiten, al werd daar niet al te veel ruchtbaarheid aan gegeven. Sterker nog, op andere websites van de Belgische politie wordt er nog steeds naar het portaal gelinkt.

Opvolger

Op acht februari verschijnt er een opvolger van E-cops. Het nieuwe portaal staat momenteel in de stijgers, en is een samenwerking tussen de federale politie en de FOD Economie. Het meldpunt zal zich richten op phishing. Denk daarbij specifiek aan een e-mails waarin je gevraagd wordt geld over te schrijven voor redenen aller hande, zoals de mails die zogezegd van Saturn of Microsoft komen.

Door zoveel mogelijk meldingen op een centraal punt te verzamelen is het eenvoudiger om actie te ondernemen, klinkt het. De Pauw benadrukt echter dat we geen mirakels moeten verwachten van het meldpunt. “Bedrieglijke telefoontjes kunnen we in samenwerking met de andere Europese lidstaten heel snel blokkeren, maar phishing-e-mails tegenhouden is veel moeilijker, niet in het minst opdat ze meestal van ver buiten de unie verzonden worden”, vertrouwt ze Hautekiet nog toe.

Geen terugbetaling

Wie zich liet rollen door een phishingmail moet bovendien niet hopen dat de FOD Economie vanaf volgende maand zijn of haar geld zal terugvinden. Dat geld maak je in de regel zelf over via diensten zoals PaySafe of Western Union. De ontvanger is daarbij niet gekend, wat terugvorderen praktisch onmogelijk maakt. Kom je vanaf begin februari een phishingmail tegen, dan bestaat er wel terug een centrale plaats waar de nodige info vergaard wordt.

De Waele en De Pauw hameren er nog op dat gezond verstand de eerste en beste verdediging is. Zo circuleert en momenteel een e-mail die van de politie zelf lijkt te komen. Er staat in dat je een boete moet betalen omdat je 128 km/u hebt gereden in de bebouwde kom, waar zogezegd slechts 100 km/u is toegestaan. De pientere automobilist merkt al dat hier niets van klopt.

De politie maar bijvoorbeeld ook financiële instellingen zullen je nooit om geld vragen via een mail, zoals ook de mensen achter de app voor het berekenen van boetes Overtreding.be duidelijk maken. Kies er in het geval van de minste twijfel nooit voor om toch geld over te maken. Contacteer desnoods de instelling vanwaar de mail zogezegd komt, en vraag wat er van aan is.