Eigenaars van een Tesla Model S of Model X krijgen er weer een extra snufje bij. Dankzij een nieuwe update kan de elektrische wagen voortaan zichzelf parkeren.

De nieuwe functie werd ‘Summon’ gedoopt en maakt deel uit van software-update 7.1, die momenteel door Tesla wordt uitgerold. De functionaliteit is nog in testfase en is daarom niet standaard geactiveerd. Via de Autopilot-instellingen kan je Summon aanzetten.

Summon kan worden gebruikt via de Tesla-app op je smartphone of via je autosleutel, en laat toe om de auto voorwaarts of achterwaarts te bewegen, zonder dat je in de auto zit. Bochten maken is nog niet mogelijk, dus achterwaarts parallel parkeren zal je voorlopig nog voor eigen rekening moeten nemen.

Tesla adverteert de functie in de eerste plaats als een hulpmiddel om de wagen in een krappe parkeerplaats te parkeren, nadat je bent uitgestapt. Plaats je auto recht voor de garage of parkeerplaats, stap uit en druk op de knop. Je Tesla doet de rest. Op de parking van een supermarkt lijkt ons dat niet zo verstandig, tenzij de auto’s die je flankeren ook zichzelf parkeren, maar wij kennen alvast één man die vermoedelijk heel blij zou zijn met deze functie.

Van NY naar LA

Tesla is niet de eerste die dergelijke functionaliteit in zijn wagen stopt, zo kunnen eigenaars van een nieuwe BMW 7 hun auto ook reeds zelf laten parkeren, maar voor CEO Elon Musk is dit nog maar het begin. 

Musk voorspelt dat Summon tegen 2018 je wagen naar overal kan laten rijden. In zijn visie zou je je Tesla zelfstandig van New York naar Los Angeles kunnen laten rijden, terwijl jij de reis met het vliegtuig maakt en je wagen daar opwacht. De wagen zou zich onderweg zelf kunnen opladen via deslangachtige robotladers waar het bedrijf aan werkt.

Elon Musk staat erom bekend groots te dromen, en ook in dit geval is zijn idee wellicht iets te ambitieus. Zelfs als Tesla de technologie op orde krijgt om auto’s tegen 2018 volledig zelfstandig te laten rijden, is er ook een politieke realiteit om rekening mee te houden. Beleidsmakers kijken met argusogen naar de ontwikkelingen op vlak van autonoom rijden, maar het zal nog een hele tijd duren voor de wetgeving toelaat om een auto volledig zelfstandig te laten rijden, zonder bestuurder.

Meer updates

Naast de toevoeging van Summon, brengt Update 7.1 ook de aangekondigde beperkingen voor deAutopilot-functie met zich mee.

Zo wordt automatisch sturen beperkt wanneer je het probeert in te schakelen op residentiële wegen of banen zonder middenberm. De software voorkomt daarnaast dat de auto sneller gaat rijden dan 8 kilometer boven de geldende snelheidslimiet, en de wagen gaat automatisch de snelheid verlagen wanneer de weg afbuigt. Ook de rijstrookbegeleiding werd verbeterd, in het bijzonder bij op- en afritten van de autosnelweg.