Het jaar 2015 zal de geschiedenis in gaan als het moment waarop Windows 10 werd geboren. Ook op het vlak van virussen en malware werd er echter een belangrijke mijlpaal bereikt. Na een snelle toename van het aantal gedetecteerde nieuwe schadelijke bestanden in 2012 en 2013, zakte dit aantal dit jaar namelijk voor het eerst. Van 200.000 en 315.000 nieuwe bestanden per dag in 2012 en 2013 stagneerde de illegale markt stilletjes aan in 2014 naar 325.000. Dit jaar kelderde de markt verder en zakte het aantal nieuwe malware naar ‘slechts’ 310.000 per dag.

Volgens deskundigen van Kaspersky Lab is deze trend te wijten aan het feit dat nieuwe malwarecodering duur is. De ontwikkeling van complexe schadelijke programma’s kost al snel enkele tienduizenden dollars en de malware wordt bovendien steeds sneller opgespoord door geavanceerde antivirussoftware. Vandaar dat cybercriminelen hun heil gaan zoeken bij goedkopere alternatieven, zoals opdringerige reclameprogramma’s en legitieme digitale handtekeningen. Met behulp van gestolen of gekochte certificaten kunnen aanvallers de beveiligingssoftware misleiden, welke een officieel ondertekend bestand eerder vertrouwt dan een regulier bestand. Een dergelijk certificaat kost bovendien slechts enkele tientallen dollars.

“Malware wordt tegenwoordig gemaakt, gekocht en verkocht voor specifieke taken. De commerciële malwaremarkt heeft zich gevestigd en evolueert in de richting van vereenvoudiging. Ik denk dat we niet langer kwaadaardige ‘code om de code’ zullen zien,” besluit Vyacheslav Zakorzhevsky van Kaspersky Lab.