Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Reis je als Belg of Nederlander naar Duitsland en wil je Netflix kijken, dan moet je je tevreden stellen met het Duitse aanbod. Reis je naar Polen, dan kan je de dienst zelfs helemaal niet gebruiken omdat hij daar nog niet beschikbaar is. Een nieuw voorstel van de Europese Commissie moet daar verandering in brengen.

De Commissie presenteerde het voorstel woensdag in het kader van zijn strategie voor een Europese digitale eengemaakte markt. Wie reist naar een andere EU-lidstaat, moet volgens de Commissie toegang krijgen tot aangekochte digitale content – zoals e-books, muziek en films – of online streamingabonnementen waar hij in zijn thuisland voor betaalt.

Maar het moet evengoed gelden voor “diensten die je legaal gebruikt zonder ervoor te betalen, op voorwaarde dat de provider een systeem heeft om te verifiëren in welke lidstaat je woont.” We denken daarbij spontaan aan een dienst als Yelo TV van Telenet, waarmee je momenteel geen televisie kan kijken vanuit het buitenland. Ook dat zou met deze wetgeving, zoals ze er nu uitziet, moeten kunnen veranderen.

De voorgestelde wetgeving zou de aanbieders van online content verplichten om deze cross-border portability van digitale content aan te bieden aan alle gebruikers die zich tijdelijk buiten hun thuisland begeven. “Mensen die legaal content kopen – films, boeken, voetbalwedstrijden, tv-series – moeten in staat zijn om die content overal in Europa mee te nemen”, zegt Andrus Ansip, vice-president voor de Digital Single Market, in een persbericht.

Contentaanbieders zijn bang dat als de wetgeving niet sluitend genoeg wordt gedefinïeerd, er misbruik van zou kunnen worden gemaakt om ‘rond te shoppen’ voor lagere prijzen in andere landen, zo schrijft Politico. Vandaag worden in landen als Slovenië of Roemenië lagere prijzen gehanteerd dan in bijvoorbeeld België of Nederland, omdat de lonen in die landen lager liggen. Als een dergelijk achterpoortje in de wetgeving bestaat, zullen in deze landen de prijzen stijgen en onbetaalbaar worden voor de lokale bevolking.

De Europese Commissie hoopt het voorstel in realiteit te brengen tegen 2017, samen met het afschaffen van de roamingkosten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.