Eneco zal als eerste officiële leverancier de Tesla Powerwall in België en Nederland verdelen. Die ‘thuisbatterij’ van de elektrische autofabrikant kan worden gebruikt door huishoudens met zonnepanelen om hun opgewekte zonnestroom op te slaan.

De Powerwall bestaat in twee modellen, 7 kWh en 10 kWh. Eneco verdeelt in eerste instantie alleen de kleine versie. Volgens Tesla-CEO Elon Musk is dat het ideale verlengstuk voor iedereen die zonnepanelen gebruikt, en de energieleverancier treedt hem daarin bij.

“De Powerwall stelt consumenten met zonnepanelen in staat om overtollige zonne-energie tijdelijk op te slaan zodat deze op andere momenten op de dag gebruikt kan worden”, klinkt het in eenpersbericht van Eneco. “Op deze manier kunnen huishoudens eenvoudig het aandeel duurzame energie in hun totale energieverbruik vergroten en tegelijkertijd hun energierekening verlagen.”

Daarnaast kan de Powerwall ook stroom vanaf het elektriciteitsnet opslaan, waardoor consumenten met een dubbeltariefmeter nog extra kunnen profiteren van de verschillen tussen dag- en nachttarieven.

De Tesla Powerwall kan zowel binnen- als buitenshuis tegen een wand worden gemonteerd en maakt gebruik van vloeistofkoeling. Het prijskaartje bedraagt 3.675 euro. Daar komen nog extra kosten bij voor een nieuwe omvormer, het transport en de installatie. Elke batterij wordt geleverd met tien jaar garantie.

Eneco begint in januari 2016 met een testperiode bij een klein aantal huishoudens, maar verwacht de batterij in het eerste kwartaal van volgend jaar aan alle consumenten in de Benelux aan te kunnen bieden.