De nieuwe ShotX van Huawei is helemaal gericht op de recreatieve fotoliefhebber. Het nieuwste Androidtoestel van de Chinese gigant heeft een hoofdcamera van 13 MP die 180 graden kan draaien. Dat wil concreet zeggen dat je zowel gewone foto’s als selfies met dezelfde hoofdcamera neemt. Een elegante oplossing, al hangt de meerwaarde af van de kwaliteit van de camera. Er bestaan al heel wat telefoons met identieke voor- en achtercamera’s. Als de 13 MP-sensor geen meerwaarde biedt tegenover die toestellen brengt de draaifunctie in de praktijk niet veel op.

Wij van een zelfportret houdt maar toch terugdeinst van zijn spiegelbeeld kan de selfies nemen met de ingebouwde schoonheidsfilters van Huawei, en voor foto’s bij weinig ligt krijg je twee leds met een verschillende kleurtemperatuur, voor zachtere kiekjes. De camera heeft verder een f 2.0-diafragma, wat gemiddeld is.

Naast de camera krijgt het nieuwe toestel een 5,2 inch full hd-scherm. Een Snapdragon 616 doet dienst als motor. De benzine daarvoor is afkomstig van een 3100 mAh-batterij en dat zien we graag. 3.100 mAh is veel, waardoor je naar alle waarschijnlijkheid kan uitkijken naar een flinke autonomie. Het toestel draait nog op Android 5.1.1 met daarover Huawei’s iOS-geïnspireerde EMUI-schil.

De ShotX is vanaf vandaag verkrijgbaar voor een adviesprijs van 349 euro. Op het eerste zich levert Huawei voor dat geld eerlijke hardware af, al is het vooral de batterij die ons in het oog spring en niet zozeer de draaifunctie van de camera. Het grootste voordeel daarvan lijkt ons de mogelijkheid om de smartphone stabiel te positioneren op een oppervlak met het oog op een groepsfoto of een foto zonder flash bij weinig ligt, al riskeer je dan natuurlijk om krassen op het scherm te zetten, zelfs met Gorilla Glass.