Terreurgroep IS heeft zijn online terreuraanbod enorm uitgebreid het afgelopen jaar, inclusief een 24-uur helpdesk. Hier kunnen alle leden van de groep terecht voor vragen wat betreft encryptie en secure communicatietechnieken, althans volgens NBC News. Het nieuws van de helpdesk komt van Dr. Aaron Brantly, een cyberexpert van het Combating Terrorism Center bij de US Military Academy.

Brantly: “IS heeft een sterk ontwikkelde serie van platformen waar ze elkaar kunnen trainen op vlak van digitale veiligheid. Zo kunnen ze de internationale intelligenties ontwijken om probleemloos te rekruteren, propaganda te communiceren en operationeel te plannen.”

De helpdesk wordt 24u/24u bemand door zes senior operatoren op elk gegeven moment. De operatie gebeurt volledig gedecentraliseerd. Volgens Brantly opereren ze virtueel vanuit elke regio in de wereld nadat ze de helpdesk voor honderden uren hebben bestudeerd. De conclusie van het CTC luidt dan ook klaar en duidelijk: deze operatie traint iedereen van nieuwe rekruten tot veteranen om alle online geheimen te leren om alle intelligenties te slim af te zijn.

Vorige week heeft IS in Parijs en Beirut dankzij gecoördineerde aanvallen respectievelijk 129 en 43 doden gemaakt, samen met honderden gewonden. IS claimde ook nog verantwoordelijkheid voor de bom in het Russische vliegtuig dat in oktober alle 224 passagiers en de crew doodde. Patrick M. Skinner, voormalig CIA Operations Officer, vertelde aan de New York Times dat deze uitgekiemde aanvallen een ingewikkelde doorontwikkeling is van alle operaties van IS. “Het feit dat ze dit konden doen, specifiek in Parijs, waar de intelligentiedekking uitstekend is, betekent het dat er ergens een gat moet worden gevonden”, zegt Skinner.

Online activistengroep Anonymous heeft recent oorlog aan IS verklaard. De groep wil IS pijn doen via “gigantische cyberaanvallen”.