Mobile Vikings, de sympathieke virtuele netwerkoperator die een voortrekkersrol speelt in het betaalbaar maken van mobiel internet, wordt overgenomen door Medialaan. Dat meldt het bedrijf zelf in een persbericht. Mobile Vikings werd in 2009 opgericht. Het bedrijf stelt 60 werknemers tewerk en heeft 240.000 leden.

Klantenbinding

Medialaan stelt dat de overname perfect past in de toekomstvisie van het bedrijf, waar naar eigen zeggen een sterke relatie met de kijker en de consument centraal staan. Eén van de sterke punten van Mobile Vikings is wat dat betreft inderdaad de snelle en toegankelijke klantenservice, net als de binding met de klant door allerhande acties en events.

Samen met Jim Mobile komt Mobile Vikings terecht onder Medialaan Mobile. Jim Mobile telt 200.000 klanten die integraal van Base worden overgenomen. Mobile Vikings heeft als virtuele netwerkoperator evenmin eigen netwerkinfrastructuur en maakt ook gebruik van het netwerk van Base, maar de klanten horen al wel bij de operator. Medialaan Mobile blijft ook in de toekomst gebruik maken van de netwerkinfrastructuur van Base. De twee merken moeten volgens Medialaan afzonderlijk blijven bestaan.

Europese beslissing

De plannen van Medialaan staan echter nog niet in steen gebeiteld. Het hele voornemen staat of valt met de beslissing van de Europese commissie. Die moet de overname van Base door Telenet nog goedkeuren. Om eerlijke concurrentie te garanderen zal Telenet bij het uitvoeren van die overname alle mobiele klanten van Jim Mobile verkopen, in casu dus aan Medialaan, dat dan samen met de klanten van Mobile Vikings een kleine half miljoen klanten zou bedienen. Als de commissie de overname afkeurt staan ook de klanten van Jim Mobile niet te koop, en gaat het hele plan niet door.

Nieuw landschap

Als de Europese Commissie haar fiat geeft en ook de Belgische Mededingingsautoriteit geen roet in het eten gooit, dan wordt het televisie- en telefonielandschap volgend jaar grondig hertekend. Telenet zou met Base een grote provider met flink wat infrastructuur ter beschikking hebben, samen met een aandeel in televisiezenders Vier en Vijf en natuurlijk de kabel die garant staat voor snel internet. Rechtstreekse televisieconcurrent Medialaan zou vervolgens met de mobiele merken zijn tv-rivaal ook op de mobiele markt te lijf gaan, zei het op de infrastructuur van de concurrent.

Voor Mobile Vikingsklanten net als Jim Mobile-klanten verandert er voorlopig niets, en ook wanneer de overname wordt goedgekeurd moeten zij vermoedelijk niet vrezen voor grote wijzigingen.