Microsoft heeft een definitieve datum gezet op het commerciële levenseinde van Windows 7 en 8. Over een jaar, om exact te zijn op 31 oktober 2016, zal het bedrijf pc’s met het oudere besturingssysteem afvoeren.

Het bedrijf heeft zonder veel fanfare de lifecycle fact sheet pagina op zijn officiële website aangepast. Daar staat nu te lezen dat pc’s met Windows 7 Professional en Windows 8.1 voorgeïnstalleerd op 31 oktober 2016 getermineerd zullen worden. Windows 8 zal een paar maanden vroeger verdwijnen, op 30 juni. In de praktijk betekent dat niet dat je na die datum geen pc’s met die besturingssystemen meer vindt; wat verkopers tot dan toe als stock hebben opgebouwd, zal daarna nog in de winkeletalage te spotten zijn.

Knieval

In het verleden was het Microsofts beleid om twee jaar te wachten na de lancering van een nieuw OS voor het een voorganger afvoerde. Dat veranderde met de slechte ontvangst van Windows 8: normaal gezien zouden alle versies van Windows 7 in 2014 al verdwijnen, maar Microsoft stelde dat uit door verkopers toe te laten om pc’s met Windows 7 Pro te blijven verkopen. Het deed die knieval vooral voor bedrijven. Vele ondernemingen zagen het immers niet zitten om naar Windows 8 over te stappen.

Windows 7 heeft het dus uiteindelijk even lang volgehouden als Windows 8 op de markt. Het einde van de verkoop staat trouwens los van de ondersteuning die Microsoft levert. Voor Windows 7 zal het nog tot 2020 gratis veiligheidsupdates uitbrengen, bij Windows 8.1 is dat tot 2023.